Ежедневните навици, които ще ви предпазят от кариеси

Красива усмивка без кариеси

Една красива усмивка е преди всичко резултат от системната грижа за зъбната кухина, а не само наследствеността. Добавете тези навици, които ще ви предпазят от кариеси.

1. Изплакнете устата си след измиване на зъбите

Използвайте специални антибактериални разтвори за изплакване. Този метод ще позволи да се радвате на свеж дъх по-дълго, както и да предпазите зъбите си от заболявания на венците и кариес.

2. Отказ от напитки, които влияят неблагоприятно върху цвета на зъбния емайл

Зъбите могат да загубят белотата си поради страстта ви към кафето, черния чай и червеното вино. Ако не можете да си представите живота си без тези напитки, но все още мечтаете за снежно бяла усмивка, пийте ги със сламка. Друга заплаха за белоснежна усмивка е нефилтрираната вода. Има смисъл да се инвестира в добър филтър за вода или редовно да се купува висококачествена минерална вода, това ще ви струва десет пъти по-евтино от премахването на зъбен камък.

3. Мийте зъбите си винаги, когато са замърсени

Мийте зъбите си редовно, за да се предпазите от кариеси

Много хора са свикнали още от детството си, да мият зъбите си два пъти на ден. Но за да поддържат здравето на зъбната си кухина, тази процедура трябва да се извършва по-често. В идеалния случай зъбите трябва да се почистват веднага след като се замърсят, т.е. всеки път след хранене. Не е необходимо да използвате четка и паста за зъби, най-важното е де се премахнат остатъците от храната, заседнали между зъбите през време на хранене. Защото, тези остатъци по-късно могат да причинят кариес, камъни и обезцветяване на зъбите. Изплакването на устната кухина е много ценен навик за предпазване от кариеси. Опитайте си да си създадете рутина, която да спазвате, защото само по този начин ще се научите да бъдете достатъчно отговорни към оралната си хигиена.

4. Посещавайте зъболекаря си два пъти годишно

Намерете достоен и доказал се зъболекар и му се доверявайте за грижата на вашите зъби. Редовните проверки и професионалното почистване на всеки шест месеца ще предотвратят проблеми и ще се поддържат вашите зъби в перфектно състояние. Освен това само си представете колко пари пестите, ако поставите пломба навреме.

5. Увеличете консумацията на млечни продукти, зеленчуци и плодове

Млечните продукти предпазват от кариеси

Тъй като, млечните продукти съдържат голямо количество калций, който е изключително важен за организма. Ежедневната консумация на мляко, сирене, извара, кисело мляко или други млечни продукти предпазва на зъбите от кариеси.

6. Откажете цигарите

За постигане на перфектно бели зъби с помощта на новите навици, откажете цигарите. Пушенето значително разваля външния вид на зъбния емайл, причинявайки появата на характерен жълт налеп Избелването на зъбите става все по-сложно и изисква използването на мощни средства и редовност. Отказа от тютюнопушенето не е лека задача, но ако сте решителни, ще се справите с нея. Ако, ви е грижа за състоянието на зъбите и здравето като цяло, тогава сериозно обмислете тази вредна зависимост.

7. Използвайте конци за зъби

Почистването на зъбите с конец е отличен начин за премахването на излишната храна, която четката за зъби не успява да отстрани. Достатъчно е да използвате конеца веднъж дневно - най-добре вечер. Внимавайте как съхранявате конците, трябва да са на сухо и затворено място, а не близо до влагата. Когато ядете бисквити, сладкиши, хляб или различни зърнени храни, винаги след това ползвайте конец.

8. Пийте повече вода

Водата е изключително полезна животворна течност, без която не можем. Достатъчният прием на вода ни пази хидратирани, концентрирани и освежени. Оказва се обаче, че пиенето на повече вода подобрява дъха и помага за премахване на остатъчния вкус, след като сме яли нещо по-силно. Помага и в борбата срещу образуване на зъбни кухини (сериозна предпоставка за кариес). Ако пиете някаква алкохолна напитка или ядете цитрусови плодове, задължително си сипете и чаша вода.

9. Не забравяйте масажа на венците

Масажирането на венците с нежни кръгообразни движения помага за стимулирането на по-добрата им циркулация. По този начин се подсилват и зъбите, които става по-устойчиви на разваляне и кариеси. Ако зъбите са достатъчно здрави, няма как да се образуват пукнатини и кариеси.

Плодове за живот без кариеси

10. Яжте много зеленчуци и плодове

Пресните плодове и зеленчуци са изключително полезни за здравето на организма, но някои от тях са отличен начин за превенция на кариеса. Целината и морковите например са природни чистачи на зъбите, защото съдържащите се в тях фибри премахват всякакви остатъци от храна. Ябълковата кора е изключително полезна за заздравяването на зъбите, тяхното избелване и почистване.

11. Дъвчете добре храната

Винаги се старайте добре да сдъвквате храната си, защото дъвченето е процес, при който се премахват остатъците. Това е особено важно в случаите, когато нямате възможност да почистите зъбите си след хранене. Освен това, продължителното дъвчене подпомага процесите на храносмилане и стимулира отделянето на слюнка. Количеството отделена слюнка помага за премахване на болестотворни бактерии от устната кухина.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати