Средства за укрепване на ноктите

Красивите нокти са здрави нокти

Видът на ръцете говори много за една жена, а за да имат те приятна визия, от първостепенно значение е здравето на ноктите.

Едни красиви нокти са показател за отношение към цялостния имидж. И това е така, защото добре поддържаният нокът позволява всякакъв маникюр.

Но ако нокътната пластина се отлепва, или ако нокътят се чупи лесно, това е сигнал, че е нужно да се предприемат действия за заздравяване на ноктите. Но как да укрепим ноктите си?

Най-често причината за лошото състояние на ноктите се намира в състоянието на организма. Укрепването на ноктите трябва да започне с преразглеждане на хранителния режим. Недостигът на някои от основните компоненти, които играят роля за състоянието на ноктите, може да е причина за проблемите с тях.

Минерали

Недостиг на калций много често е причина за чупещи се нокти, както и нокътната пластина да се отлепва. Дефицитът на калций днес е почти норма, а пушенето и прекомерната употреба на кафе пречат за усвояването му от храната. Ноктите, косата и кожата са тези, които страдат най-много при дефицит на калций. За да се укрепи нокътната плочка, трябва всеки ден да се консумира поне по един млечнокисел продукт. Млякото, изварата или кефирът са избор, който може да реши проблемите с ноктите. Полезните живи бактерии засилват метаболизма и подобряват храносмилането. Намаляването на приема на кафе и цигари ще подобри усвояването на калция от организма.

Витамин B-комплекс

За здрави нокти приемайте повече витамин B-комплекс
Снимка: 1

Дефицитът на витамин В-комплекс оказва негативно влияние на ноктите. Причинява тяхното изтъняване, в следствие на което те се чупят или отлепват. Много важен е витамин В6, който оказва влияние върху синтеза на основните нокътни компоненти. Витамин В6 се набавя чрез консумация на орехи, моркови, домати, бяло зеле, спанак, лешници. Най-добре да се консумират сурови. Бананите също съдържат витамин В6 в добри количества и са средство за укрепване на ноктите.

Цистеин

Цистеинът е вещество от особена важност за образуване на нокътната пластинка. Представлява аминокиселина, която съдържа сяра, и е основен елемент в структурата на ноктите и на кожата около тях. Редовната консумация на белтъчини може да има негативни последствия за усвояване на цистеина и оттам върху състоянието на ноктите. Приемът на месо, риба и яйца влияят благоприятно върху вида на ноктите, кожата и косата.

Средства за външно укрепване на ноктите

Съществуват и средства за външно заздравяване на ноктите. Може да се избере от различни способи с добре познати ни природни продукти, които са на разположение във всеки дом.

• Укрепване на ноктите със суров лук - главата на лука се реже наполовина, прави се дупка в центъра и нокътя се поставя в нея. Държи се 15 минути. Миризмата на лук остава и след измиване, затова е добре да се прилага през почивните дни;

Заздравяване на ноктите с масло

• Укрепване на нокътя с натурални масла - маслото от бадем е най-подходящо. 2 супени лъжици бадемово масло и 2 супени лъжици зехтин се смесват и с тампон се нанася сместа върху нокътя до абсорбиране на маслото. Може да се прави 3 пъти на ден;

• Укрепване на нокътя с розмарин - 2 супени лъжици розмарин и чаша вода се варят 5 минути и след охлаждане ноктите се потопяват в сместа за 20 минути 2 пъти дневно.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати