Грешките, които съсипват кожата ти и увеличават риска от рак

Грешките, които съсипват кожата ти и увеличават риска от рак

Кожата е от изключително значение за човешкото здраве, както и за самочувствието. Освен че притежава защитна функция, тя спомага регулацията на телесната температура и служи като рецептор за част от сетивата. Като най-голям и видим орган нейното състоянието може да окаже значително влияние върху това как се чувстваме.

Това е така, защото е изложена ежедневно на вредното влияние на атмосферните условия и слънцето. Откритите части на кожата са поставени в риск от вредните влияния от околната среда, а също така и на нашите действия.

Ето някои от факторите, които повишават риска от увреждане на кожата, дори рак, и грешки в грижата за лицето, които я увреждат.

Някои от козметичните продукти против стареене и против акне, предлагани на пазара, имат способността да изтъняват повърхностния слой на кожата. Тя става по-чувствителна, по-уязвима и податлива на увреждания.

Парфюмите, колкото и странно да звучи, могат да съдържат съставки, дразнещи чувствителната кожа, а някои от тях съдържат масла, които подпомагат процеса на изгаряне и зачервяване на кожата.

Грешките, които съсипват кожата ти и увеличават риска от рак

Медикаменти срещу акне като изотретиноин, например, могат да увеличат риска от бързо слънчево изгаряне. Той прави не само кожата по-уязвима, но може да окаже недобро влияние вътрешни органи – бъбреци, черен дроб, полова система.

Макар и затворени в автомобил, у дома или на работа, стоенето до прозорци, пропускащи UV лъчението, е вредно - кожата ги поглъща и съответно реагира на този неблагоприятен фактор.

Храненето също е от голямо значение. Ако кожата ви е прекалено чувствителна към слънчевите лъчи, то може да се дължи на консумацията ви на витамин В3 или ниацин, който увеличава слънчевата чувствителност на кожата. По тази причина често се случва по кожата да се появят и пигментни петна.

Някои автоимунни заболявания оказват влияние върху кожата, като я правят суха, прекалено мазна, раздразнена, атопична или лющеща се.

Ако облеклото не е съобразено с атмосферните условия и кожата не е предпазена от вятър, слънце или студ, тя се дехидратира и в последствие старее по-бързо, а защитните и функции намаляват.

Затова е важно да определите какъв фототип е вашата кожа, за да можете успешно да я защитите и приложите правилните грижи за нея.

Грешките, които съсипват кожата ти и увеличават риска от рак

Грешка е кремовете и слънцезащитните лосиони да се ползват само на плажа. Дори в облачно време UV-лъчите достигат до кожата, затова е важно те да се ползват ежедневно, а не само през лятото и зимата.

Също така е грешка поставянето на слънцезащитен крем, когато вече сте на плажа и слънцето е погалило с лъчите си кожата ви. Необходимо е той да се нанесе поне 15-30 минути преди излагане на слънце, за да може да попие и подейства.

Носенето на слънчеви очила може да се окаже съществена грешка, защото очите имат не по-малко кожни клетки от самата кожа. Те се влияят от околната среда и слънцето, което може да предизвика тяхното преждевременно стареене, дори рак на кожата, който може да възникне и в окото. Затова е необходимо носенето на качествени очила с гарантирана UV защита.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати