ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Помощ за прекомерно мазна коса

Помощ за прекомерно мазна коса

Мазната коса може да се дължи на различни причини

Всяка коса има нужда от малко масло, за да я поддържа и подхранва, както и да предпазва скалпа. Прекомерното омазняване на косата обаче може да доведе до себореен дерматит. Това състояние причинява образуването на червени, люспести петна по скалпа, заедно с пърхот, от който е трудно да се отървете.

Наличието на много мазна коса също може да накара човек да се чувства неприятно и да намали самочувствието му. Това обаче не бива да ви отчайва. Има няколко естествени средства, които могат да ви помогнат да се отървете от мазнината, без да лишите косата си от естествените масла или да раздразните скалпа си.

Вижте няколко лесни начина, с които ще си помогнете да се справите с прекомерно мазната коса.

Измивайте косата си по-често

Понякога мазната коса е причинена от излишното масло, което не е било отстранено правилно. На някои хора с мазна коса може да им се наложи да я измиват всеки ден. Шампоанът помага да се отървете от излишното масло. Той също така ще премахне излишните продукти за коса и всякакви други отпадъци, които са се натрупали върху скалпа и карат косата да изглежда и да се усеща мазна. Върху косата може да се появят люспи, ако човек не използва достатъчно шампоан. Това може да причини пърхот и други заболявания на скалпа.

Мийте косата си по-рядко

В другата крайност са някои хора, които мият косата си прекалено често. Те също могат да бъдат засегнати от прекалено омазняване на косата. Причината е, че честите бани измиват естествените масла на косата, което води до свръхпроизовдстото им. Хората, които откриват, че косата им става мазна много бързо след измиване и имат сърбеж или раздразнение на скалпа, трябва да ограничат миенето до три пъти на седмица.

Подобрете техниката на измиване

Неправилното миене на главата може да омазни косата

Често хората не мият правилно косата си, което води до омазняване. Правилният начин за измиване на косата е да масажирате малко количество шампоан в корените и скалпа. Направете това внимателно. Пречистването твърде агресивно може да предизвика дразнене и свръхпроизводство на масло. Тъй като повечето хора намират, че косата им е най-чиста в близост до линията на скалпа, най-добре е да се фокусирате върху измиване на скалпа и корените на косата, а не върху краищата. Изплакването на шампоана в основата на косъма ще бъде достатъчно за почистване на краищата.

Използвайте балсам пестеливо

Балсамът за коса може да накара маслата да се натрупват по-бързо, което допринася за мазния вид на косата. Вместо да го нанасяте върху цялата коса, опитайте се да приложите върху краищата. Не забравяйте да изплакнете обилно.

Направете план за измиване на косата

Някои часове от денонощието са по-добри за измиване на косата от други, като например след тренировка или първото нещо, което се случва сутрин. Измиването на косата през нощта може да означава, че отново ще изглежда суха до сутринта. След фитнес или упражнения вкъщи се образува пот, която може да направи косата да изглежда мазна и немита. Измиването след носенето на шапка или забрадка също е добра идея. Покриването на главата създава топлина, което кара скалпа да се поти и да създава масло.

Не прекалявайте с прическите

Честите прически могат да са причина за мазна коса

Използването на преса за коса и сешоар може да помогне за овладяване на непокорните косми, но и да направи косата по-мазна по-бързо, отколкото ако е просто оставена да изсъхне естествено. Избягването на преси и сешоари също ще предпази косата от топлинни щети.

Вземете правилните продукти

Има много налични продукти, които са специално предназначени за мазна коса. Много от тях могат да се закупят онлайн. Използването на шампоаните с по-силни почистващи съставки може да помогне да се отървете от излишното масло и да оставите косата да изглежда чиста и здрава. Хората, които планират ежедневно да мият косата си, трябва да имат предвид, че тези по-силни шампоани могат да дразнят скалпа. Ето защо за тях може би е по-добре да използват по-лек шампоан за бебета.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати