ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Мека или твърда четка за зъби да избера

Мека или твърда четка за зъби да избера

Четка за зъби

В морето от четки за зъби, които ни се предлагат на пазара, понякога е трудно да изберем точния за нас продукт. Какво ли не срещаме вече – електрически четки за зъби, интердентални четки, четки за почистване на език. И макар уредите за поддържане на устната кухина да се увеличават непрекъснато, остава един вечен въпрос: Мека или твърда четка за зъби да изберете?

Повечето хора смятат, че меките четки за зъби са подходящи при чувствителни и кървящи венци. Но дали наистина те вършат някаква работа или по-скоро само ви заблуждават. За да си отговорим на този въпрос, е добре да сме наясно защо кървят венците ни.

Много често причина за това е плаката се задържа по зъбите и междузъбните пространства. Когато зъбният камък и плаката не бъдат почистени, те започват да дразнят венците. Те могат да бъдат сравнени със своеобразни малки иглички, които нараняват вашите венци и се стига до кървенето им, както и до лош дъх.

Когато използвате изключително мека четка за зъби, вие не отстранявате добре плаката и всъщност се оказвате в омагьосан кръг. Хем венците ви кървят, хем не можете да премахнете първоначалният причинител на проблема. Какво е решението тогава?

Вашият зъболекар ще ви консултира за избор на четка

Начинът е да посещавате редовно зъболекар (веднъж на 6 месеца), който да почиства професионално зъбния камък, образуващ се във вашата зъбна кухина. Така ще се радвате на здрави венци и няма да се заблуждавате, че ви трябва изключително мека четка за зъби.

След това, когато използвате четка с нормален до твърд косъм, венците ви няма да кървят. Самата твърда четка за зъби пък ще почиства по-добре плаката и така ще намалява задържането на хранителни остатъци и бактерии, за които вече уточнихме, че са пагубни за венците и зъбите.

Разбира се, не бива да пренебрегваме факта, че всеки човек е индивидуален и със специални нужди. Ако така и не успявате да намерите най-подходящата четка за зъби, не се колебайте да се обърнете към своя стоматолог. След като ви прегледа обстойно, специалистът ще ви препоръча и най-добрите практики за почистване на вашите зъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати