Защо ноктите ми са по-слаби и чупливи

Гризането на ноктите ви може да ги направи чупливи

Има много неща, които могат да ви накарат да изглеждате по-стари – дълбоки бръчки, слънчеви петна и тъмни кръгове под очите, изтощена коса. За борба с тези проблеми има какво да се направи, като ползването на различни серуми и кремове, специални хранителни режими, пиенето на много вода, тренировки.

Но има една част от тялото, която много хора пренебрегват, когато се опитват да се борят с времето. Ръцете наистина разкриват много за вашето здраве, особено когато става въпрос за ноктите. Те, също като кожата, могат да започнат да губят влага, което ги кара да изглеждат крехки, слаби и чупливи.

Има и точно определени причини за чупливи и слаби нокти.

Не приемате достатъчно желязо

Слабите и чупливи нокти могат да бъдат причинени от ниски нива на желязо или анемия. Желязото помага за образуването на хемоглобин, молекула, която придвижва червените кръвни клетки, натоварени със свеж кислород, до основата на ноктите. Без него ноктите отслабват и започват да се чупят. Решението на този проблем е просто – започнете да консумирате храни, богати на желязо като спанак, бял боб, стриди, месо от органи и тъмен шоколад.

Прекалявате с чата

Чатенето може да увреди ноктите ви

Може чаткането върху екрана на телефона ви, докато чатите, да изглежда безопасно, но с това не пречите само на околните, а и увреждате ноктите си. Ако нокътят ви прави контакт с клавиатурата или екрана на смартфона отново и отново, това може да доведе до разцепване, счупване или повреждане на ръбовете му, което го отслабва и е началото на разрушаването му. Това, разбира се, не означава да спрете да чатите от телефона си, просто се научете да не натискате с ноктите си, а с меката част на пръста си.

Нанасяте лосион за ръце само сутрин

Нанасяйте лосион за ръце всеки път, когато миете ръцете си. Водата изсушава кожата ви и ако кожата на и под кожичките ви е суха, тогава и основната матрица на ноктите също се изсушава. Това означава, че нокът, който се образува, ще бъде предразположен към разцепване, счупване и напукване. Решението - намерете бързо абсорбиращ крем за ръце и го нанасяйте през целия ден, като обърнете специално внимание на зоната около ноктите.

Оставяте лака твърде дълго

Дългото носене на лак отслабва ноктите

Всички лакове за нокти съдържат съставки, които изсмукват влагата от нокътната плоча и я отслабват, а ефектът на сушене не спира, след като лакът се втвърди. Експертите препоръчват да се отстрани лакът най-много пет дни, след като се постави, колкото и да е хубав маникюрът. След това дайте на ноктите си няколко дни за почивка и възстановяване, преди отново да ги лакирате.

Не приемате достатъчно витамин В

Има доказателства, че витамин В укрепва косата и ноктите. Едва 2, 5 мг витамин B дневно подобрява силата на ноктите и намалява крехкостта след шест до девет месеца. Докато дефицитът на протеини е рядък, ако ноктите ви се напукат (признак на крехкост), биотинът, познат и като витамин В7, може да помогне. Ако в диетата ви липсват храни, богати на биотин – яйца, сьомга, говеждо месо, сладки картофи и бадеми, постарайте се те да бъдат включени в менюто ви ежедневно, ако страдате от слаби нокти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати