ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Какво трябва да знаем за носенето на ритейнъри

Какво трябва да знаем за носенето на ритейнъри

След носенето на брекети се предписват ритейнъри

Всеки знае, че корекция на неправилно подредени зъби може да се направи с носенето на брекети. Не всички обаче са наясно, че ортодонтското лечение на подобен проблем не приключва след свалянето на самите брекети.

Всъщност много от пациентите започват да носят така наречените ритейъри (ретейнъри), след като ортодонтът е отстранил металните пластинки от зъбите им.

Ритейнърите са ретенционни апарати, чиято функция е да запазят резултати при подреждането на вашите зъби. Защото дори и да сте носили брекети с години, когато те бъдат свалени, зъбите ви ще се разместят (макар и минимално) пак.

Това движение е нормален процес и се наблюдава при всички хора. Но за да се запази естетичният вид на усмивката ви, се налага да носите ритейнъри, които държат нещата под контрол.

Колко време се носят ритейнъри? Това е въпросът, който вълнува повечето пациенти с брекети, а отговорът може да бъде различен.

Тъй като всеки случай е индивидуален ортодонтът е този, който определя този период. Има пациенти, който носят ритейнъри до живот, а при други това продължава няколко години.

Какви видове ритейнъри съществуват? Те най-общо могат да се разделят на снемаеми и фиксирани. Първите се носят по 10-12 часа дневно, или докато спите. Те могат да са изцяло от пластмаса или с метални елементи.

Ритейнъри

Такъв тип ритейнъри обикновено се носят дълги години, като в процеса се изисква да бъдат подменяни с нови. Налага се и да бъдат щателно почиствани с четка за зъби и сапун поне веднъж дневно, тъй като могат да съберат бактерии.

Вторият вид ритейнари са фиксираните такива. Те изглеждат като тънка метална пластинка, която се прикрепва към задната стена на годните и/или долните зъби.

Както самите се досещате, те остават там през целия ден и не се махат. Дискретни са и не се забелязват, а храненето и говоренето с тях се осъществяват без никакъв проблем.

Ритейнарите са апарат, който вашият ортодонт трябва да ви назначи. Само след консултация с него може да предприемете тяхното поставяне. Ако спазвате препоръките, които ви се дават, ще запазите красивата си усмивка и ще ѝ се радвате дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати