Как да се грижим за кожата си след менопаузата

Менопауза

Менопаузата е период, през който настъпват значителни промени в тялото на жената. Нивата на естрогена в тялото спадат и това има своя негативен ефект на много процеси в организма, включително и върху кожата.

Колкото по-малко е количеството на естрогена, толкова повече бръчки около очите и отпусната кожа се забелязват.

Борбата с промените включва грижи за кожата, физическа активност и балансирана диета. Съветите, които трябва да се спазват, са лесни за следване. Ето как да се грижите за кожата след менопауза!

Редовно почистване на лицето

За да изглежда кожата добре, тя трябва да диша. Затова е нужно замърсяванията и остатъците от грим редовно да се почистват. Добре е веднъж в месеца да се остави почистването на лицето в ръцете на козметик.

Редовно овлажняване

През менопаузата приемайте повече вода

Менопаузата изсушава кожата, защото мастните жлези вече не работят със същата активност и себумът, който се произвежда, не е достатъчен за овлажняване и омазняване на кожата. След менопаузата хидратацията излиза на преден план. Къпането с гореща вода трябва да се ограничи, защото допълнително изсушава кожата. Овлажняващият крем или серум за лице вечер след почистването на кожата са задължителни. Пиенето на достатъчно вода е една от стъпките за добра хидратация на кожата.

Защита от вредните ултравиолетови лъчи

За появата на рак на кожата основна предпоставка е колко често се излага кожата на пряката слънчева светлина през първите двадесет и тридесет години от живота. Това не означава, че след 50 години жените не се нуждаят вече от крем със слънцезащитен фактор. За лицето той трябва да бъде поне 30.

Специално внимание за кожата около очите, шията и брадичката

В резултат на ниския естроген кожата губи своята еластичност и стегнатост. Промените са най-видими около очите, шията и брадичката. Овлажняващите продукти за тези зони трябва да се подбират много внимателно и да се използват повече от веднъж на ден.

Борбата със старческите петна

След менопаузата се появяват така наречените старчески петна. Особено неприятни са по лицето, деколтето и шията. Слънцезащитните продукти могат да предпазят кожата от тях.

Грижи за кожата на ръцете

След менопаузата кожата на ръцете изсъхва

Кожата на ръцете е сякаш последното, за което всяка жена се сеща. Всъщност това е много важен елемент от визията, защото често по ръцете може да се отгатне възрастта на жената. Изпъкналите вени, сбръчканата и отпусната кожа издават липса на отношение към кожата в тази зона. Да се полагат грижи за кожата на ръцете не е трудно. Нужно е редовно овлажняване и ползване на ръкавици в домакинската работа.

Храненето и спорта

За да се запазят нивата на колаген в кожата трябва да се приемат храни, богати на антиоксиданти, те са важни за производството на колаген. Плодовете и зеленчуците са основните храни, отговарящи на тези изисквания. Спортът поддържа тонуса и забавя стареенето.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати