Предимства на менструалните чашки

Менструални чашки

Истинска новост на пазара, за която малко жени за чували (и вероятно нито един мъж) са предлаганите менструални чашки. Преди да ви покажем какви са техните предимства пред конвенционалните методи за предпазване от изцапване по време на цикъл, ще ви представим какво представляват те.

Както се досещате от самото име, формата на менструалната чашка наистина наподобява чашка. Изработена е от специална материя на основата на силикон, подобно на бебешките биберони. Тя се поставя сгъната във влагалището и после сама се разтваря като прилепва плътно по влагалищните стени.

Нейната цел не е да абсорбира менструалната кръв, а да я събира, като през определен интервал от време, който зависи от индивидуалното кръвотечение на всяка жена, чашката се изсипва, измива се и се поставя отново. След изтичане на целия менструален цикъл, чашката се стерилизира и е годна са следваща употреба.

Да проследим какви са част от предимствата на менструалните чашки в сравнение с конвенционалните методи за защита от изцапване по време на цикъл.

1. Менструалната чашка е за многократна употреба. За разлика от превръзките и тампоните, които след всяко използване се изхвърлят, менструалните чашки могат да бъдат използвани в продължение на години.

2. Във връзка с горното, се досещате, че използвайки менструална чашка по време на цикъл, вие предпазвате и околната среда. Представете си само колко дамски превръзки и дамски тампони се изхвърлят ежедневно?

3. Въпреки че може цената на менструалната чашка да ви се стори висока - обикновено между 30 и 90 лв., в крайна сметка тя ви излиза много по-изгодно в сравнение с използването на дамски превръзки или тампони. Тя е за многократна употреба и може да бъде използвана до 10 год.

Поставяне на менструална чашка

4. За разлика от тампоните, чиято употреба не е препоръчителна по време на много силно кръвотечение (защото те не събират кръвта, а я абсорбират), менструалната чашка може да се употребява дори и през 2-рия и 3-тия ден от цикъла. Тя събира около 40 мл течност и на практика може да ви защити минимум 4 часа.

5. Менструалната чашка е невидима за хората около вас (за разлика от превръзките, които често се виждат дори и през дрехите) и можете да я използвате дори и когато сте по бански на плажа.

6. Менструалната чашка ви спестява употребата на тампони и дамски превръзки, които са сред замърсителите на околната среда. Така че това средство може да се разглежда и като по-щадящо природата.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати