ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Шест билки за добра устна хигиена

Шест билки за добра устна хигиена

Красива усмивка

Добата устна хигиена изисква редовното миене на зъбите с паста, конец за зъби, вода за уста. Въпреки това, много хора имат проблеми, свързани с кървящи венци, кариеси, пулпит и т.н., всякакъв дискомфорт, касаещ зъбите. Това са състояния, които не трябва да се пренебрегват, тъй като дори леката болка може да сигнал за сериозен проблем. Навременната реакция е задължителна.

Не е необходимо винаги да прибягвате до скъпи медицински лекарства или процедури, разбира се ако проблемът все още не се е задълбочил. Ето няколко билки за добра устна хигиена.

Нийм

Чудото на Аюрведа! Нейните лечебни свойства се използват в индийската медицина от древни времена. В миналото, хората са използвали масло, листа и семена от дървото срещу кожни проблеми, инфекции, язви и сърдечни заболявания.

Тази билка има горчив вкус. Маслото от нея се втвърдява, щом се остави на стайна температура. Необходимо е да втриете малко от него върху зъбите и венците си. Оставете за няколко минути и изплакнете с вода. Може да добавите няколко капки от него в паста за зъби.

Смирна

Смирната е билка за устната кухина

Тя има славата на една от най-добрите и ефективни билки за здрави зъби. Благодарение на антиоксидантите и противовъзпалителни свойства, които има, тя предотвратяват възпалението на венците, освежава дъха и цялостното здраве на устната кухина.

Хидрастис

Антивирусна, противогъбична и противовъзпалителна билка, която бихте могли да използвате за лечение на проблеми с венците. Тя ги укрепва, стяга, ползва се и за средство за лечение на болки в гърлото, кашлица и превантивна мярка срещу гингивит.

Мента

Мента за добра устна хигиена

Една от най-популярните и често срещани билки за подобряване на оралното здраве. Вероятно сте забелязали колко много видове пасти за зъби имат в състава си именно тази билка. Нейната ефективност се дължи на съдържанието на ментол – вещество, което се бори с микробите и бактериите в устната кухина. Ако пастата ви няма мента в състава си, бихте могли да добавите няколко капки ментово масло.

Ехинацея

Позната по-скоро като красиво растение, отколкото като билка, Ехинацеята притежава свойства, които подсилват човешкия имунитет. Що се отнася до зъбите и венците, тя намалява възпаленията и премахва инфекциите в устата.

Чаено дърво

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво се бори с инфекциите и премахва бактериите в устата. Освен това, ако страдате от кървящи венци, то също би могло да помогне, тъй като ги стяга и укрепва. Предпазва от възпаление и възпрепятства симптомите на парадонтоза.

Бъдете внимателни, защото има вероятност растението да предизвика алергична реакция. Най-напред се консултирайте с лекар или си направите изследвания, за да разберете дали ще ви се отрази благоприятно и няма да предизвика алергия.

Иначе, бихте могли да прибавите няколко капки масло от чаено дърво към пастата си за зъби, както и да го нанесете директно върху венците и зъбите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати