ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Какви витамини се пият при косопад

Какви витамини се пият при косопад

Какви витамини се пият при косопад

С годините дебелината и гъвкавостта на косъма се променя. Косата изтънява, често започва да капе и оредява видимо. При жените този процес започва около тридесетата година, при мъжете много по-рано и в много по-изявена форма. Плешивостта при мъжете е в най-различна форма и има генетична предразположеност.

Причините за загубата на коса са: стресът, хранителните дефицити, раждането, менопаузата, прекаленото третиране на косата с химикали, болести състояния като алопеция или свързани с щитовидната жлеза. Често имаме наличие на няколко комбинирани фактора с различна изявеност. И тъй като здравето на тялото се изписва и върху визията, то по състоянието на косата може да се съди за наличие на някои здравословни проблеми.

За да бъде косата гъста и блестяща, а косъмът дълго гъвкав и здрав, е добре да се спазва хранителна диета, осигуряваща пълноценно хранене с всички нужни витамини, минерали и хранителни вещества, които ще подхранят и косата. Витамините, протеините и желязото са тези вещества, които ще запазят косата без косопад и дълго такава, каквато искаме да бъде.

Витамините, които осигуряват растежа на косата

Витамини при косопад
Снимка: 1

Витамин А - неговата роля се състои в запазване цвета и блясъка на косата. Антиоксидантните му свойства подпомагат хидратацията на скалпа Помага и за запазване на гъстотата на косата, тъй като укрепва косъма.

Храните, от които може да се набавят нужните количества витамин А, са: сладките картофи, морковите, черния дроб, яйченият жълтък, млякото, спанакът, сушените кайсии, мангото.

Витамин В7 (биотин) - той е от витамините от група В. Подпомага възстановяването на косата, когато е изтощена, заздравява структурата на косъма. Дава плътност и обем на косата, подпомагайки растежа на мастните клетки

Храните, съдържащи повече биотин са: яйцата, карфиолът, маята, малините, бананите, броколите, орехите, бадемите.

Витамин В12 - чрез този витамин организмът усвоява желязото в необходимите количества, за да може процесите, зависещи от него, да протичат нормално.

Храните, които ще дадат на тялото повече витамин В12, са: яйцата, сиренето, прясното и киселото мляко.

Витамин С - този витамин запазва цвета на косата, тъй като посивяването се забавя при наличие на витамина в тялото. Той се грижи ефективно за косата, тъй като я пази от изсушаване.

Храните за набавяне на витамин С - лимоните, гуавата, мандарините, портокалите, ягодите.

Витамин Е ни пази от косопад
Снимка: 1

Витамин Е - това е витаминът на растежа и подпомага и косата, заключвайки влагата в косъма и така тя не се изсушава прекомерно. Този витамин придава лъскавия вид на косъма. Подпомага и скалпа, като засилва кръвообращението в него.

Храни за повече витамин Е - бадемите, рибата, млякото, фъстъците, спанакът, изсушените билки.

Фолиева киселина - този витамин от група В придава сияйния вид на косата, грижи се и за нейната гъстота.

Храните, които ще осигурят фолиева киселина - това са почти всички хранителни продукти - бобовите, зеленчуците като марули и броколи, плодове като папаята и други.

Всички витамини могат да се взимат и като хранителна добавка, когато тялото показва, че храните не са осигурили нужните дози от тях, за да поддържат косата в добро състояние.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати