Да запазим косата здрава и блестяща с мед и лимон

Здрава коса с мед и лимон

Косата винаги е била мярка за красота още в древни времена. Фолклорът е отчел тази особеност на възприятието у хората и е създал много приказки и песни във възхвала на блестящата коса.

Времето не е променило представите и днес не само дамите, но и господата отделят особено внимание на състоянието на косата си. В тяхна помощ работи цялата козметична индустрия. Тя ни залива с предложения за балсами, маски за коса, шампоани и всевъзможни продукти за поддържане на тази толкова важна част от визията ни. И това не е просто услуга, която се прави на суетата.

По състоянието на космения фоликул може да се правят изводи за общото здравословно състояние. Правилото е, че здравата и добре поддържана коса е плътна и лъскава и расте с 1-2 сантиметра месечно.

Стресът и различни болестни състояния водят до загуба на витамините и минералите в тялото, а нарушеният баланс се вижда в цъфтящия и изсушен косъм, лишен от блясък, отразява се в засилен косопад и други неприятни последици, които развалят добрия вид на косата.

Ето някои прости рецепти за здрава и блестяща коса.

Мед и лимон

Маска срещу косопад

В нея са смесени продукти с доказано благотворно влияние върху косъма. Зехтинът, бадемовото масло, лимонов сок и витамин А са компонентите в нея, всеки от тях в равни количества. Нанася се върху косата, като се втрива добре и в корените. Главата се покрива с найлонова шапка и се увива с кърпа. След 2 часа се отмива, а ефектът се забелязва веднага. Може отделно косата да се намаже със зехтин, той отлично овлажнява косъма и е идеална съставка във всички продукти за суха коса.

Маска с мед срещу косопада

Този природен продукт също е с доказано действие при системно опадване на косата. Може да се приема вътрешно, смесен със сусамово семе и пектин, по една лъжичка преди всяко ядене.

При изтощена коса може да се ползва като подхранваща маска. Тук медът, сокът от лимона, рициновото масло, яйченият жълтък, витамините A и D и лъжичката ром са съставките, които ще възвърнат блясъка и здравината на косата.

Тези, които не се притесняват от миризмата на газ, могат да добавят и тази съставка. Намазва се добре косата, слага се найлонова шапка и се увива с кърпа. След 2 часа маската се отмива с топла вода.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати