Как реагира тялото на лака за нокти

Как реагира тялото на лака за нокти

Сред основните неща, на които държат дамите в грижата за своята визия, e маникюрът. Добре поддържаните нокти са важен елемент от грижата за добрия външен вид. Модата в маникюра се развива много стремително, а поставянето на лак е стигнало до истинско изкуство.

Освен тази положителна страна лакирането на ноктите има и доста негативи, които са добре познати. На всички е известно, че редовното използване на лаково покритие изсушава нокътя и той пожълтява. Освен видимата отрицателна страна лакирането има и други въздействия, които са вредни за организма.

Отрицателните ефекти идват от съставките на лака и тези знания са нужни, за да се потърси алтернатива на опасните вещества в него.

Как реагира тялото на лака за нокти

- Толуенът е разтворител, който прави покритието гладко и запазва пигмента. Той обаче влияе зле на нервната система и на репродуктивните функции. Главоболието, гаденето, слабостта са само някои от последиците при използване на лакове, при които не са изпълнени стандартите;

- Формалдехидът е безцветен газ, увеличаващ срока на годност на лака. За алергичните дами той е опасен, защото може да предизвика дерматит и даже химическо изгаряне. Може да наруши ритъма на сърцето, а при определени условия да доведе до рак;

Как реагира тялото на лака за нокти

- Дибутил фталатът е ароматизаторът в лака. Той е виновник за разстройства в работата на ендокринните жлези, за гинекологични проблеми и заболявания на дихателните пътища;

При проведено изследване са получени резултати, които предизвикват безпокойство у учените. Жените, които са участвали в експеримента, са 24. След като се лакират, те са наблюдавани за промени. Шест часа по-късно са установени повишени нива на дифенил фосфатът, който се образува при метаболитни процеси. Неговите нива са се покачили 7 пъти над нормалните.

Възниква въпросът как да се избере лак, който е по-безопасен?

Качествените лакове имат обозначения, които трябва да се търсят. 5 free означава, че в продуктът отсъстват формалдехиди, толуени, дибутил фталати, производните смоли на формалдехида и камфор. 3 free означава, че продуктът е изчистен от първите три от горните съставки.

Друг вариант е ноктите да се оформят и да се оставят естествени, за да дишат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати