Най-полезните етерични масла, които да използвате под душа

Масло за баня

Влизате във ваната и добавяте няколко капки етерично масло. Или пък въобще не го правите, защото нямате време, просто си взимате бърз 10-минутен душ и излизате за работа. Или пък бързате да се изкъпете, за да легнете и да се наспите. Всичко това е грешно, защото къпането може да бъде истински отпускащ за всичките ви сетива ритуал.

Етеричните масла играят важна роля в това. Важно е обаче да знаете как да ги използвате, защото нагласата за отпускащо преживяване могат да бъдат напълно провалени, ако не знаете кои са правилните масла и каква е правилната им употреба. Как да ползваме етерични масла в банята?

Първият важен съвет – никога не слагайте етеричните масла директно във водата. Защо? Защото мазнините (маслата) и водата просто не се смесват. Това означава, че при влизане във водата маслото ще застане директно до кожата ви, а това може да предизвика сериозни кожни раздразнения и парене.

Винаги трябва да ги комбинирате с базови масла – това означава кокосово масло, зехтин, масло от жожоба или дори просто слънчогледово олио. За обикновена баня от 3 до 12 капки етерично масло се смесват заедно с 15 милилитра (една супена лъжица) базово масло.

Важно е и кое етерично масло използвате при душ. Избягвайте тези от риган, канела, мента и мащерка. Вместо това, заложете на масло от лавандула, лайка и розово масло. Избирайте ги и според настроението си. Ако имате нужда от енергия, то масло от лимон или розмарин са подходящи. Ако искате да отпуснете мускулите си, заложете на лимонова трева и лавандула. Ако имате нужда от релаксация, 5 капки лавандула или 4 капки лайка са достатъчни.

Масла за вана

Изчакайте ваната да се напълни и едва тогава добавете към нея получената смес, защото в противен случай тя ще се изпари. Важно е да сте внимателни на излизане от банята – маслата хидратират кожата ви, но остават и по ваната, и по плочките на банята.

Това означава, че всички тези повърхности могат да станат изключително хлъзгави. Важно е след това да почистите и самото помещение, за да избегнете падане на следващия ден, когато вече сте забравили за ароматерапията. Можете да използвате обикновена сода бикарбонат, която чудесно се справя с мазните петна.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати