10 полезни съвета за правилна грижа за косата

жена с красива коса

Всяка себеуважаваща се жена се старае да изглежда красива и привлекателна. Не само за да предизвиква възхита у представителите на мъжкия пол, но и за да се чувства самата тя добре и да има високо самочувствие. Това, разбира се, изисква полагане на подходящи грижи за външния вид.

Основна част от красивата визия е добре изглеждащата коса. Наред с полезните процедури, които прилагате, за да поддържате косата си здрава и жизнена, има много начини, по които можете да й навредите без дори да подозирате. Ето 10 полезни съвета как да се грижите правилно за косата си.

Почиствайте своите стилизиращи инструменти

Премахвайте падналите косми от четките и гребените след всяко ползване, тъй като непочистените косми са добра среда за размножаване на микроби. Веднъж месечно почиствайте четките и гребените с малко сода и вода. Накиснете за няколко минути, докато мръсотията се разтвори добре и изплакнете старателно.

Използвайте подходящ ластик

Използвайте ластици, обвити в плат, и не стягайте опашката прекалено силно, за да намалите количеството откъснати косми. По възможност използвайте фиби или шноли – това ще пощади косата ви.

Не прекалявайте с използването на химикали

грижа за косата

Използването на твърде много изкуствени химикали е вредно за всяка част от тялото, а косата ви не е изключение. Прекомерното оцветяване, ползване на кератин и релаксиращи продукти уврежда косата и я прави по-чуплива. Сведете до минимум броя на химичните процеси и използвайте подхранващи маски за косата и скалпа.

Не използвайте най-горещата степен на сушене

Излишната топлина отнема естествената влага на косата, което изсушава скалпа и води до отлющване на малки люспички. Препоръчва се прилагането на термозащитен спрей преди употребата на сешоар. Когато искате да оформите прическата си, не го правете върху прекалено мокра коса. Първо я подсушете внимателно с кърпа докато стане леко влажна и след това включете в действие сешоара.

Използвайте термозащитен спрей преди употребата на сешоар

Този спрей поддържа естествената влагата на косата и предотвратява излишното падане на косми.

Подстригвайте краищата на косата си редовно

Цъфтящите краища изтъняват и отслабват косата. Затова, за да изглежда тя здрава и жизнена, подстригвайте краищата й веднъж месечно или на два месеца. Това ще я „съживи” и ще стимулира растежа й.

Сресвайте косата си отдолу нагоре

красива коса

Разресането на косата отгоре надолу може да причини увреждания и късане на косъма. Вместо това сресвайте отдолу нагоре. Разделете косата си на кичури. Хванете кичура на няколко сантиметра от края му и разресвайте надолу от мястото, където е ръката ви. Преместете ръката си на няколко сантиметра нагоре и повторете процеса, докато стигнете до корените.

Отнасяйте се внимателно към мократа коса

Когато косата е мокра, кожичките на скалпа могат да се повдигнат и това прави космите по-нежни и по-податливи на увреждане. Разресвайте косата с гребен с широки зъбци - използването на четка или гребен с тесни зъбци може да бъде грубо, тъй като те дърпат твърде силно. Когато подсушавате косата с кърпа, не търкайте прекалено силно.

Не наслагвайте на косата много продукти наведнъж

Прекаленото наслагване на продукти върху косата, изсмуква естествените й масла и води до сухи кичури. Всяка жена се нуждае от различни стилизиращи средства, но прекомерното им използване и нанасяне има негативен ефект върху косата, затова бъдете умерени що се отнася до тях.

Сменяйте шампоана, когато е настъпила някаква промяна у косата ви

Ако например сте променили цвета на косата си или сте си направили кичури, сменете шампоанът, който сте използвали до момента, с друг, по-подходящ за сегашното състояние на косата ви. Същото важи и в случаите, в които се появи косопад по време на бременност - преминете към шампоан и балсам против косопад.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати