Знаеш ли кои са най-големите ползи от лавандуловото масло?

Знаеш ли кои са най-големите ползи от лавандуловото масло?

Всеки е виждал красиво оцветените в лилаво полета, върху чиито площи се отглежда лавандула, но ще е пълна заблуда, ако си мислите, че те могат да се наблюдават само във Франция.

Напротив, в наши дни, ние вече (от 2012 г. насам) се явяваме най-големият производител на лавандула в Европа. Което е достатъчна причина тук да ви запознаем с многобройните ползи от лавандуловото масло.

Тук обаче няма да обясняваме как да отглеждате лавандула, а за какви цели можете да използвате лавандуловото етерично масло, което можете да намерите във всяка дрогерия.

За кожата

Знаеш ли кои са най-големите ползи от лавандуловото масло?

Подобно на по-екзотичното растение Алое Вера, което масово се използва при направата на кремове за лице и тяло, родното лавандулово масло намира не по-малко приложение в козметиката. Можете да капнете няколко капки от него на пръста си и нежно да масажирате кожата на лицето си, като по този начин ще ѝ предложите идеалната хидратация. Лавандуловото масло, отново подобно на това от Алое Вера, действа много добре и против акне. Успокоява дори и напукани устни.

За косата

Тук лавандуловото масло намира много широко приложение, защото то подхранва косъма, действа ефективно против косопад и пърхот. Но има и още едно приложение, за което едва ли подозирате - отблъсква въшките! Добавете към любимия си шампоан или балсам няколко капки (не прекалявайте с количеството, за да не омазните косата си) и ще сте сигурни, че сте положили най-добрите грижи за косата си.

За масаж и ароматерапия

Знаеш ли кои са най-големите ползи от лавандуловото масло?

И ароматът, и свойствата на етеричното масло от лавандула, имат отпускащ и релаксиращ ефект. Можете да масажирате онези части от тялото си, които усещате, че са напрегнати или пък да използвате маслото за ароматерапия, добавяйки го към ароматна лампа или дифузер. И в двата случая ще усетите как натрупалия се стрес в тялото ви се изпарява.

За дома

Уханието на лавандула отблъсква много вредители, дори и мишки. Искрено се надяваме, да не сте нападнати от подобни гризачи, но трудно ще се спасите от комари, мухи, молци и други летящи насекоми. Лавандулата е чудесно средство срещу техните набези!

За хранително-вкусовата промишленост

От екстракт от лавандула се прави не само прекрасен мед, но и чайове, ликьори, дори и ракия! Наздраве за лавандулата!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати