Ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Розово масло - ползи и приложение

Розово масло - ползи и приложение

ГеновеваГеновева
Копирайтър
443350
Има много приложения от розовото масло

Маслото от роза е скъпоценно богатство за красота и тонус. То е всеизвестно от векове. Какви са ползите и приложенията на маслото от рози?

Използвайте маслото, докато си вземате топла вана и ще се почувствате много по-спокойни и отпуснати. Ще се радвате и на пълноценен сън.

Също така можете да използвате маслото от роза при масаж. Действа добре както на кожата, така и на ума.

Розовото масло може да се използва при всеки тип кожа и коса. Ако имате дерматит, то използването на маслото от роза ще благоприятства положително и ще ви помогне да се преборите с него.

В много шампоани и балсами за коса се използва розово масло, защото има антисептичен ефект.

Докторите дори го препоръчват за бебешката кожа и за бебешки масажи, които правят майките, докато са малки бебетата. Маслото от роза се използва в много козметични продукти като парфюми, кремове, душ гелове, сапуни и др.

То се оказва и афродизиак, ароматът може да възбуди вашето сексуално желание и да ви достави незабравима наслада.

Едно от най-важните предимства на използването на розово масло е, че има антибактериални свойства, което означава, че защитава кожата от бактерии, микроби и други примеси от външната среда. Също така благодарение на това свойство, маслото може да се използва в случай на порязвания или малки рани или при акне.

Доказано е, че розовото масло е идеално, когато се борите с хронична умора, защото помага на тялото да се отпусне и предлага усещане за комфорт и удобство. Така че, можете да си направите масаж с розово масло, когато се приберете, след стресов ден на работа.

Масло от рози

Или да си направите ароматна вана с розово масло. Розовото масло може да се ползва във вашата аромалампи. Въобще ароматерапията с розово масло е нещо много приятно за всички сетива. Със сигурност може да ви помогне да се успокоите и да си възвърнете доброто настроение.

Основните предимства, предлагани от розовото масло, са антибактериални и релаксиращи. Проучванията показват, че маслото има едно от най-добрите антибактериални действия на растителните масла. Антибактериалното действие може да помогне както при микроби, присъстващи навсякъде във външната среда, така и при рани, порязвания или акне.

Антисептичният ефект предпазва раните от микроби и бактерии, като същевременно помага за по-бързото зарастване и предотвратяване на инфекции. Работейки като белег, маслото затваря раните по-бързо и също така намалява размера на белезите. Това е възможно поради високата концентрация на антиоксиданти, които поддържат регенерацията на кожата.

Лечебният ефект е много ефективен и при повръщане, акне, стрии и целулит. Астрингентните свойства добавят стойност при използването му като антицелулитен и анти-стрии продукт. Маслото тонизира и свива мускулите, оставяйки зад себе си здрава кожа. Подобрявайки кръвообращението при проблеми с кръвоносните съдове.

За кожа, склонна към акне, се препоръчва да се комбинира с кокосово масло. Така маслото ще има по-добро усвояване и няма да остави излишък. Маслото от рози може да се ползва за третиране пъпки, като същевременно се грижи да поддържа кожата хидратирана. Веществата, които присъстват в маслото, имат структури, които се смесват перфектно и повишават нивото на пропускливост на кожата. С други думи, след нанасяне кожата придобива много по-голяма сила на абсорбция на хранителните вещества, на които е изложена.

Ползи от розовото масло за здравето

1. Борби депресията

Розовото масло повишава самочувствието, увереността и умствената сила, ефективно бори депресията. Може да бъде много полезно в борбата със симптомите на депресия и тревожност. То се препоръчва на хора, които са непрекъснато в лошо настроение, нямат желание за живот, потиснати са.

Маслото от рози е полезно за кожата

2. Намалява възпалението

Розовото етерично масло може да ви накара да се почувствате добре, ако имате висока температура, като намали възпалението. То може да бъде полезно и в други случаи на възпаление, причинено от микробна инфекция, лошо храносмилане или дехидратация. Това може да доведе до намаляване на свързани състояния като ревматизъм, артрит, подагра и треска.

3. Има спазмолитични свойства

Розовото етерично масло ефективно облекчава спазмите в дихателната система и червата, както и мускулните спазми в различни крайници. Освен това помага за предпазване на припадъци, мускулни травми и спазми.

4. Защитава от вируси

Проучванията показват, че етеричното масло от роза предпазва организма от много видове инфекции.

5. Има ефект на афродизиак

Този вид масло може да намали симптомите на сексуална дисфункция, еректилна дисфункция, фригидност и обща незаинтересованост към сексуалната активност. Повишава либидото ефективно.

6. Затягащи свойства

Розово масло

Розовото масло подобрява здравето на венците и корените на косата, като същевременно тонизира и повдига кожата, свива мускулите, червата и кръвоносните съдове. Предпазва от ранна загуба на зъби и коса, поява на бръчки, загуба на тонус на мускулите в коремната област и крайниците, свързани със стареенето. Преди всичко етеричното масло от роза помага за спиране на кървене на рани.

7. Елиминирайте бактериите

Това е добър бактерицид, маслото може да се използва при лечение на диария и други заболявания, които са причинени от бактерии. Освен това то може да лекува бактериални инфекции като тези в дебелото черво, стомаха, червата и пикочните пътища, както и външни инфекции по кожата, ушите, очите и раните.

Противопоказания на розовото масло

Въпреки че маслото обикновено се смята за безопасно и е подходящо за всеки тип кожа, има вероятност от странични ефекти при хора с алергии. За да избегнете неприятни прояви, се препоръчва предварително да тествате продукта върху малка площ от кожата си. Розовото масло има стабилен състав и е устойчиво на окисляване, така че има дълъг срок на годност и не изисква специален метод на съхранение. Достатъчно е да го съхранявате на сухо място, защитено от пряка светлина и влага.

Внимание! Не използвайте розовото масло за самолечение, без да се консултирате с билкар или лекар. Когато го прилагате външно за пръв път, го тествайте върху малко пространство от кожата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest