Масло от хвойна - ползи и приложение

масло от хвойна

Хвойновото масло се получава от плода на обикновената хвойна, която е характерна за флората на цяла Европа и на Азиатския континент. Продуктът намира широко приложение в билкарството, фармацевтиката, козметиката и като съставка в народната медицина, затова е масово добивано.

Леко изсушените двугодишни плодове се пресоват и след това се подлагат на парна дестилация за получаване на етеричното масло. На преработка може да се подложи и целият хвойнов храст, но маслото, което се получава, е с по-различен състав и по-ниска цена.

Полученият екстракт има свеж и динамичен аромат с леки нотки на дърво и смола, бледожълт цвят и нисък вискозитет.

Маслото от хвойната притежава много качества. Сред тях се отличават антибактериалното, тонизиращото, противовъзпалителното, обезболяващото и детоксикиращото му действие. Те се дължат на пинена, терпинена, филандрена, камфена, мирцена и цинеола, които са съставки в този екстракт на хвойновия храст. Благодарение на тях маслото е добър антисептик; има антиревматично действие; изпълнява кръвоспираща функция; лекува рани.

Употребата на маслото от хвойна е много широка заради невероятно многото му ползи. Маслото е използвано като подправка и аромат. Добавя се в определен вид ракия, както и в джина, заради което напитката има толкова специфичен и отличителен аромат и вкус. Точно така, любимият ни джин всъщност е възникнал първо с лечебна цел, а чак след това се е ползвал като алкохолна напитка. Алкохолният коктейл от джин с тоник пък също е бил първоначално лекарство за пречистване на кръвта и лек срещу малария заради лековитите свойства на хвойната.

В билкарството и фармацията маслото от хвойна се използва като антибактериално и антигъбично средство. Прилага се при лечение на кожни проблеми - акне, омазняване на кожата и пърхот. То понижава артериалното налягане и регулира баланса на течности в организма. Затова го използват при лечение на целулит, разширени вени и за регулиране на наднорменото тегло. Използва се също при проблеми с менструацията, ревматизъм и артритни оплаквания. Има болкоуспокояващ ефект при колики, следствие на лошо храносмилане и събиране на газове в червата.

Маслото от хвойновия храст е широко застъпено и в ароматерапията. Използва се като масажно масло при психическа умора; безсъние; страхови неврози; целулит; ревматични болки; стрии по кожата.

ползи от маслото от хвойна

За лечебни бани при безсъние; високо кръвно; психическа умора; екземи; мазна кожа и други.

За компреси и инхалации в ароматерапевтични лампи при умора, психически и физически оплаквания.

Поради концентрираното му съдържание, маслото от хвойна не е подходящо за бременни и малки деца.

По своите свойства и приложения маслото от хвойна е уникално. Има благоприятен ефект върху кожата, храносмилането. Помага при колики, метеоризъм, заболявания на пикочните пътища (това е едно от най-добрите средства срещу инфекции на пикочните пътища). Благоприятства още кръвоносната, дихателната и нервната система. Може да се прилага за почти всеки проблем, който може да бъде разрешен чрез стимулиране на кръвообращението или който се нуждае от пречистване на кръвта: Маслото от хвойна действа добре при оток, лимфна задръствания, подуване на корема, разширени вени, задържане на вода. 

Маслото от хвойна може да се използва в смеси срещу претоварване на тъканите, заедно с масла с подобни ефекти, като масло от кедър, масло от кипарис, масло от копър, масло от здравец, грейпфрут. Може също така да се използва успешно при профилактика или лечение на настинки и грип, особено в комбинация с лимоново масло, цитронела и други масла със свежо цитрусово ухание. Използва се успешно масло от хвойна и при лечение на акне, почиства и дезинфекцира засегнатите области и спомага за възстановяване на кожата.

По отношение на ставната и мускулната система, етеричното масло от хвойна, комбинирано с лавандула и соли за вана, е много полезно. След интензивни физически натоварвания е важна съставка в масажни смеси при ревматични заболявания, възпаления, болки в ставите или мускул.

Нервната система може напълно да се възползва от ефектите на това масло с тонизиращо и укрепващо действие.

Маслото от хвойна ще помогне много на тези от вас, които не могат да спят поради стрес, напрежение и притеснения .Ако искате да се отръвете от кошмарите, безсънието, умората. Ако желаете да се наспите добре, да е се насладите на свеж въздух в стаята, маслото от хвойна е точно за вас.

Масло от хвойна при безсъние

Можете да го използвате в уреди за овлажняване на въздуха или въздухочистители, които работят с вода. Ефектът ще бъде почувстван веднага. Ще се насладите на по-приятен аромат и по-леко дишане. Хвойната е от полза и за децата. Тя е боецът, който вдъхва кураж у децата в борбата с кошмарите и въображаемите чудовища нощем. Но помнете, че трябва да се прилага за по-големи деца и само по предписание на билкар или лекар.

За едно от неподозираните свойства на маслото от хвойна ни разказват и специалистите по езотерика. Духовните лечители разказват за очистващите способности на маслото, като тук не говорим само за въздействие върху физическото тяло, но и върху човешката душа.

Почистващо и пречистващо действие се извършва, когато ароматът на хвойна се вдишва и се правят фини промени - физически, психически и духовни.

Маслото от хвойна може да се използва за инхалации, смесено с масажно масло или във вода за баня. Маслото от хвойна се използва в козметиката като ароматен компонент със чупливи и сухи нокти. Често се среща и в парфюми за продукти за баня и за продукти за грижа за кожата и косата. Маслото се използва и като активна съставка и компонент на парфюма във фармацевтични продукти (диуретици и стомах).

Някои от съединенията в етеричното масло от хвойна са класифицирани като вредни за здравето. Не е подходящ за вътрешна и външна употреба при бременни жени, новородени бебета и малки дечица. Етеричното масло от хвойна е много подходящо в смеси с босилек, бензоин, грейпфрут, лавандула, градински чай, мента, розмарин, сандалово дърво, цитрусови плодове и кипарис. Хвойновото масло не се използва в приготвянето на храни и напитки. Употребата на такива продукти е разрешена.

Съхранение на етеричното масло от хвойна: На сухо и хладно място, далеч от пряка светлина.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати