ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Масло от тамян - ползи и приложение

Масло от тамян - ползи и приложение

Масло от тамян - ползи и приложение
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Маслото от тамян се смята за краля на всички етерични масла и това определение е напълно заслужено. Историята на добиването и употребата му е далече назад във времето. Вавилонци, асирийци и египтяни са го използвали в балсами и мехлеми. Ценено е и е поднасяно като скъп дар в Древността.

Тамянът е суровината за получаване на маслото. Тази смола се добива от дървото Босвелия, като извличането става от кората му. Чрез парна дестилация от смолата се получава етерично масло с отлични терапевтични свойства.

Приложението на маслото от тамян е всеобхватно. При наранявания, ожулвания и изгаряния в комбинация с лавандулово масло, екстрактът от тамяновата смола дава удивителни резултати.

Маслото от тамян е много полезно за работата на централната нервна система. С негова помощ се балансира емоционалното състояние и се подсилва паметта.

Втриването на маслото от тамян засилва имунитета. Приятният му успокояващ аромат позволява да се използва и в спалнята през нощта.

Масло от тамян - ползи и приложение

То има отпускащо и релаксиращо свойство. Примесено с друго подходящо етерично масло, премахва стреса и възвръща спокойствието и равновесието.

Третирането на ставите с тамяновия продукт преди лягане облекчава болката и отоците при артритни оплаквания.

Ако се намажат слепоочията, тамяновото масло изостря зрението, подобрява фокуса и придава яснота на образите.

Етеричното масло от тамян усилва качествата на други, получени по идентичен начин масла от други природни продукти, и подпомага проникването им в кожата.

Извлекът от смолата на Босвелията облекчава стреса и затова влиза в състава на много масажни кремове, както и в ароматерапията. Той е добър антисептик, елиминира бактериите и вирусите в помещенията и е подходящ освежител за въздуха с прочистващо действие.

Заради антисептичните си свойства тамяновата емулсия може успешно да се ползва за поддържане на устната хигиена. Помага при кариес, лош дъх и инфекции в устата. Ако се смеси със сода, се получава природна паста за зъби.

Масло от тамян - ползи и приложение

Този прекрасен естествен продукт има чудесни защитни свойства. Предпазва кожните клетки и затова е подходящ лек при акне, разширени пори, бръчки и за стягане на кожата.

Най-успешни комбинации на тамяновото масло се получават с идентичните продукти от масло от жожоба, кокос и шеа.

Маслото от тамян се приема добре от тялото и не създава странични ефекти. Тъй като разрежда кръвта, хората, които имат проблеми с кръвосъсирването, трябва да го употребяват само след консултация с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest