ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Какъв е вашият тип коса?

Какъв е вашият тип коса?

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38313541132
Чуплив тип коса
Комплект за педикюр 14 части
Препоръчано за теб:
Комплект за педикюр 14 части
37.00 лв.
Виж ››

Определянето на вашия действителен тип коса може да изиграе огромна роля в ефикасността на ежедневната ви грижа за косата. В допълнение към очевидните категории, като права, вълнообразна и къдрава коса, има и други фактори, които трябва да вземете предвид при определянето на типа коса!

Форма на косата

Ако не сте сигурни в коя категория попадате, измийте косата си с неутрален шампоан, не слагайте балсам са коса или други допълнителни продукти и я оставете да изсъхне сама без помощта на сешоар. Ако косата ви изсъхне, без да се накъдри или начупи, тогава вие имате права коса (или както по-често се нарича, тип 1) Ако косата ви изсъхне под формата на леки извивки, тогава тя се счита за вълнообразна (тип 2). Ако пък изсъхне с добре оформени къдрици, тогава тя е къдрава (тип 3).

Структура на косата

Когато говорим за структурата на косата, трябва да имаме предвид конкретно дебелината на косъма. Тя играе важна роля за това как ще изглежда косата ви с дадена прическа и колко дълго ще запази формата си. Структурата на косата ви може да попадне в три категории: тънка, средна или гъста. Има много лесен начин, с който да определите в коя категория попада вашата коса. Вземете един косъм от четката си за коса и го поставете върху равна повърхност.

Коса с тънък косъм

След това отрежете малко конец за шиене и го поставете в близост до косъма си. Ако косъмът ви изглежда по-тънък от шевния конец, значи косата ви е тънка, докато ако косъмът ви изглежда по-дебел, то вашата коса е гъста. Всичко друго, което е между двете, е средно ниво.

Тънката коса обикновено не може да държи къдриците много добре, но пък е идеална за изправяне, косата на средно ниво е сравнително лесна за оформяне и ще поддържа формата си за по-дълго време. Междувременно гъста коса може да задържи къдриците много добре, но пък тя се оформя малко по-трудно, защото не е чак толкова гъвкава.

Състояние на скалпа

За да определите колко е мазен вашият скалп, е най-добре да инспектирате косата и скалпа на втория ден след измиването.

Коса с пърхот

Ако корените ви изглеждат мазни, най-вероятно имате мазен скалп. Ако усещате лющене, има вероятност скалпът ви да е сух и да се нуждаете от по-нежен и хидратиращ шампоан. Има и друг вариант, ако скалпът ви е мазен и люспест. Съчетанието от тези симптоми обикновено се причинява от натрупване на продукти и масла поради рядко или неправилно измиване на косата.

След като минете през тези тестове за определяне вида на косата, вероятно ще откриете, че гривата ви може да е смесица от различни типове. Но така или иначе, задълбоченото проучване ще ви помогне да избирате правилните продукти за вашият тип коса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати