ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Базови масла - ползи и приложение

Базови масла - ползи и приложение

Базови масла

В ароматерапията и козметиката се използват като термини базови масла и етерични (есенциални) масла. Обикновеният потребител не прави разлика между двата термина, тъй като става въпрос за едни и същи продукти на практика.

Отличителната черта на базовите масла е, че позволяват директно приложение върху кожата. Останалите масла се ползват най-често смесени с други базови.

Базови масла, които се наричат още растителни, се получават по метода на студеното пресоване, след което извлекът се подлага на филтриране. Суровината е обикновено мазна - семената, ядките, костилките и плодовете на различни растения. Какви са ползите от базовите масла?

Най-ценното свойство на тези масла е, че проникват лесно в кожния епидермис и придават на кожата мекотата, еластичността и гладкостта, която търсим. Те подхранват и овлажняват външния кожен слой.

Тези извлеци са активен биостимулатор на различни физични, химични и биологични процеси. Те регулират клетъчния метаболизъм; помагат за нормална циркулация на кръвта; заздравяват клетките; подхранват и хидратират кожата и косата в дълбочина.

Масла за коса

Базовите масла съдържат мастни киселини и витамин Е. Заедно със стеролите, фосфолипидите, витамините и макро- и микроелементите, които също се откриват в тях, те са ценни за козметични и лечебни цели.

Повечето от маслата намират място в козметиката. Те не притежават очаквания силен аромат, но имат друга уникална способност - задържат миризмите и свойствата на есенциалните масла, характеризиращи се със силен аромат.

По отношение на лечебни свойства те са безценни. Противовъзпалителните, регенериращи, защитни, възстановяващи и целебни качества са им присъщи и това прави приложението им всеобхватно.

Повечето базови масла са ни добре познати от житейската практика, без да знаем, че принадлежат към тази група. Такива продукти са арганово масло, бадемово масло, рициново масло, кокосово масло, масло от макадамия, масло от жожоба, масло от авокадо, масло от гроздови семки, масло от маслини и много други.

Приложението на базовите масла е в козметиката за почистване на кожата и отстраняване на мъртвите клетки. Най-добро в това отношение е бадемовото масло. Като антибактериално средство се използва сусамовото, а зехтинът е идеален за борба със стареенето на кожата.

Базови масла за масаж

Кокосовото масло пък помага на клетките да извличат полезните вещества. Аргановото е отличен овлажнител, а маслото от авокадо дава на кожата омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Маслото от гроздови семки и с изразен лечебен ефект, а това от жожоба е незаменимо предпазващо средство.

Всяко едно от тях се съчетава с някое етерично, за да се използват качествата и на двата вида масла.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати