ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Причини за чупливи зъби

Причини за чупливи зъби

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38414242
Чупливите зъби са болезнени
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Проблемът с крехките и чупливи зъби може да ни засегне на всяка възраст, а причините за това състояние могат да бъдат много. Ето и някои причини за чупливи зъби.

Медицински причини

Много медицински състояния могат да доведат до чупливи зъби. Ако във вашето семейство има случаи на генетично предразположение към мек емайл, това може да засегне дентина (слоя под емайла). Това състояние може да доведе до отслабване на зъбите, те се напукват и стават чупливи.

Парадонтоза и гингивит също могат да доведат до чупливост на зъбите. Особено ако не се лекуват, и двете състояния могат да доведат до сериозни възпаления около зъбите и по този начин да ги отслабят напълно. Остеопороза е друго медицинско състояние, чийто ефект много често засяга зъбите.

Лекарства

Лекарствата могат да доведат до чупливи зъби

Ако приемате определени лекарства, особено такива, които инхибират способността на организма да абсорбира калций, зъбите ви могат да пострадат. Медикаментите, които инхибират отделянето на слюнка също могат да направят зъбите особено крехки.

Навици

Определени ежедневни навици също могат да допринесат за отслабване на зъбите. Например, докато редовното миене на зъби е добре за цялостното им здраве, то прекалено честото миене и силния натиск с четката са вредни.

Храна

Пуканките са вредни за зъбите

Как и с какво се храните е от изключително значение за здравето на зъбите. По-честата консумация на кисели храни и напитки също увреждат емайла. Резките промени в температурата при яденето на твърде горещи и студени храни могат да доведат до чупливи зъби.

Много изследвания показват, че дентинът в зъбите намалява с възрастта. Въпреки това, ако поддържате добра устна хигиена и се храните здравословно, може да избегнете проблема с чупливите зъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати