Какви са ползите от редовното миене на зъбите?

Миене на зъби

Всеки човек знае, че оралната хигиена е много важна. Тя предпазва от кариеси, различни възпаления на венците и сериозни заболявания като пародонтоза. Общото мнение клони към това, че лошата хигиена на зъбите причинява проблеми с тях.

Корейски учени обаче са установили, че миенето на зъби три пъти на ден може да намали риска от сърдечна недостатъчност. Екипът учени е проследил връзката между устната хигиена и сърдечното здраве. Оказва се, че при редовно миене на зъбите се намалява броят на бактериите, които се развиват между самите зъби и във венеца.

При натрупване на микроорганизми, от венците те навлизат в кръвоносната система. Оттам достигат с кръвния поток сърцето и предизвикват здравословни проблеми с тежки последици.

Този извод е направен след анализ на данни, снети от над 160 хиляди човека на възраст след 40 години. Те преминали медицински изследвания преди 15 години и 10 години по-късно при следващо проследяване се оказало, че процент от тях са получили сърдечна недостатъчност, а някои имат предсърдно мъждене.

Получените данни не са били зависими от точната възраст, социалния статус, теглото или употребата на алкохол, а единствено от начина на поддържане на зъбната хигиена. Тези, които редовно са се грижили за зъбите, са намалили риска от сърдечна недостатъчност с 12 процента и на предсърдно мъждене с 10 процента.

Устна хигиена

Правилната устна хигиена може да се отрази положително както на качеството на живота, така и на продължителността му. Това твърдение се поддържа и от британски специалисти. Те твърдят, че хората на 65-годишна възраст, които са загубили по пет или повече зъба по-често страдат от сърдечни заболявания. Те по-често развиват диабет и получават остеопороза. Всички тези заболявания влияят пряко на продължителността на живота. Хората, които са запазили всички зъби до тази възраст, имат шанс да доживеят до дълбока старост.

Освен редовно миене на зъби грижата за устната хигиена включват и още две прости правила - да се намали приема на захар и често да се посещава зъболекар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати