Кои витамини и минерали са необходими на кожата през зимата?

Кои витамини и минерали са необходими на кожата през зимата?

Най-големият орган в човешкото тяло е кожата. Тя е изложена на всякакви влияния и се нуждае от най-много грижи през цялата година. Вниманието, което трябва да отделяме за нея, е различно през различните сезони. През зимата студът и вятърът я правят уязвима и ако не получава необходимите хранителни вещества, тя изсъхва, става вяла и напукана.

Витамин Е

Витамин Е е от тези елементи, които играят най-важна роля за вида и здравето на кожата. Начините да си го осигурим е не само чрез храните, които го съдържат или с хранителна добавка, но и директно като съставка на козметиката. Витаминът притежава силни антиоксидантни свойства и пази кожата от увреждания. Действа противовъзпалително, успокояващо при сърбежи и раздразнения, намалява сухотата и хидратира.

Кои витамини и минерали са необходими на кожата през зимата?
Снимка: 1

Омега-3 местните киселини

Омега-3 местните киселини са друго необходимо вещество при сърбящата и суха кожа през зимата. Те намаляват опасността от възпалителни процеси. Храните, съдържащи омега-3, са рибите, морските дарове, лененото семе, ядките и други.

Витамин D

Витамин D е следващият важен за кожата витамин през зимата. Ниските му нива през студените месеци се смята, че са резултат от недостига на влага. Количествата, необходими за кожата, се осигуряват от храните или хранителните добавки с витамин D. Сред хранителните продукти подходящ избор са сирената - пармезан, чедър, бяло сирене. Гъбите са единственият сред растителните източници на витамин D. Добро съдържание на този полезен витамин има в яйцата, пресния портокалов сок, мазните риби и морските дарове.

Цинк

Цинкът е елемент, който засилва имунитета. Той влиза в състава на много козметични продукти. Може да се набави чрез храната - морски дарове, тиквено семе, нахут, говежди черен дроб.

Витамин А

Витамин А през зимата осигурява на кожата равен тен и я прави устойчива на уврежданията, причинени от студеното време. Храните, които го осигуряват, са картофите, спанакът, морковите броколите, зелето и тиквата. Може да се взима и като хранителна добавка при засилена нужда от него.

Витамин С

Кои витамини и минерали са необходими на кожата през зимата?

Витамин С поддържа производството на колаген през зимата, изграждащ телесните тъкани, включително кожата. Пресните плодове и зеленчуци ни зареждат през зимните месеци с този ценен помощник на тялото, който дава необходимото и на кожата, за да се съхрани през екстремния за нея сезон.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати