Как да се грижим за по-възрастна кожа

Възрастната кожа има нужда от масла

Когато остаряваме, тялото ни е подложено на редица биологични промени. Част от тях са свързани с кожата и зъбите ни – с годините забелязваме как те вече не са същите като едно време. Затова с натрупването на годините става все по-важно да се грижим правилно за тях.

Зрялата кожа е по-чувствителна към различни раздразнения и заболявания, защото става по-тънка и по-суха. А когато се нараним или имаме кожен проблем, заздравяването е по-трудно.

Най-често срещаните проблеми на възрастната кожа:

Дерматит

Никоя възрастова група не е застрахована от това кожно заболяване, но то е особено опасно за зрялата кожа. Характеризира се със сухота и сърбежи. Ако получите подобни симптоми, първо направете хубав пилинг на засегнатите участъци. В случай че проблемът се задълбочи, най-добре потърсете за помощ дерматолог, иначе рискувате да си докарате някоя инфекция.

Бенки

Бенките са проблем на възрастната кожа

В повечето случаи не могат да бъдат предотвратени с никаква грижа за кожата. Но ако забележите подобни израстъци, те задължително трябва да бъдат проверени от доктор.

Старчески петна

С времето по кожата на възрастните хора се появяват тъмно червени до лилави петна. Основно засегнати са ръцете и краката.

Съвети как да се грижим за по-възрастна кожа

1. Това не е никак приятно, но трябва да разредите честотата на къпането и времето, което прекарвате под душа. Хубаво е да сме чисти, но водата отмива естествените мазнини по кожата и я прави по-чувствителна. Когато се къпете, избягвайте да го правите с твърде гореща вода.

2. Избягвайте силно ароматизираните сапуни и душ гелове, които имат много изкуствени съставки. Колкото по-натурално и нежно към кожата, толкова по-добре.

3. Мажете кожата си с леки лосиони без аромати след всяко къпане или вана. Хидратацията е ключова за зрялата кожа.

4. Редовно сменяйте дрехите, спалното бельо и хавлиите. В тях се завъждат бактерии, а зрялата кожа е податлива на инфекции.

Сменяйте редовно чаршафите

5. Винаги се мажете със слънцезащитен крем с висок фактор, когато излизате навън, независимо дали е лято или зима.

6. Избягвайте да стоите в пространства, в които се пуши.

7. Пийте достатъчно вода, за да поддържате кожата и организма хидратирани.

8. През зимата, когато въздухът в къщи става по-сух заради отоплението, използвайте уред за влага.

9. Намерете си дерматолог и го посещавайте регулярно.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати