Искате здрави зъби? Следвайте тези стъпки!

Здрави зъби

Кариеси, абцеси, зъбобол. Никой не иска да се сблъсква с тези състояния. Всеобща е и фобията от зъболекарския стол – всички оплаквания в устната кухина обикновено са причина за значителен дискомфорт, не бива да се пренебрегват и сериозните разходи, които ни костват. А и кой не иска да се радва на красива усмивка в огледалото?

Това не е недостижимо. Зъбите, както останалите части от тялото ни, имат нужда от профилактика и грижа.

Искате здрави зъби? Следвайте тези стъпки!

На първо място, спазвайте орална хигиена. Важно е да миете зъбите си ежедневно и сутрин, и вечер. Не бива да пропускате особено миенето преди лягане – докато през деня то е важно за свеж дъх, това вечер премахва остатъците от храна между зъбите ни, които са отговорни за образуването на кариеси. Научете се да използвате и конци за зъби.

Интердентална четка за зъби

Храненето е важно не само за тялото, а и за здрави зъби. Те обичат храните, богати на калций, защото по този начин стават по-здрави. Не изключвайте от менюто си млечните продукти. Особено полезни за киселото мляко и бялото саламурено сирене – те са бедни на въглехидрати, богати на протеини и калций.

Въглехидратите, особено бързите, са враг за устната ни кухина. Именно заради тях се образуват най-често кариеси, особено ако ги консумираме под формата на захар.

Избягвайте и прекалено горещите, и прекалено студените храни. И двете крайности правят зъбите ни чувствителни и сериозно увреждат емайла. Ограничете чопленето на семки.

Важно е да се грижите за венците си. При симптоми, например кървене или болка, посетете зъболекар, защото те може да са ранни признаци на парадонтоза, например. Изберете паста, която е щадяща и за тях и не прекалено абразивна за емайла ви.

Миене на зъби

Търсете продукти без съдържание на флуор. Не бива да прекалявате с него, не бива обаче и да го избягвате напълно, защото той е важен в малки, но вреден в големи количества. Избягвайте тютюнопушенето.

Не пропускайте редовните прегледи при стоматолога си. Така ще хванете всички проблеми в начална фаза – когато дори още нямат симптоми, а заболяванията по зъбите и венците са лесни за лечение.

Полагайте грижи за зъбите си и ще имате красива усмивка - тя пък е гарант, че ще изглеждате ослепително винаги!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати