Връзка между кето диетата и здравето на зъбите ни

Връзка между кето диетата и здравето на зъбите ни

Всеобщо известна истина е, че захарите вредят на зъбите поради различните химични реакции, които протичат при съприкосновението им с бактериите в устната кухина. Така се образува плака, която води до разрушаване на емайла и появата на кариеси.

Кето диетата се характеризира с намалена консумация на въглехидрати и храни, съдържащи захари. В сладките храни се съдържа фитинова киселина, която има свойството да поглъща ценните минерали, които са необходими не само за здравето на организма, но и за растежа на зъбите.

Следователно при увеличено съдържание на фитинова киселина в устата има опасност за зъбите. От друга страна обаче, намаленото съдържание на въглехидрати в диетата също може да доведе до проблеми със зъбите, защото се намалява съдържанието на pH в устата ни и средата става суха и киселинна.

Какво е pH и защо има значение за зъбите ни?

Връзка между кето диетата и здравето на зъбите ни

pH всъщност означава потенциален водород и описва нивото на киселинност спрямо алкалността в дадено вещество. В случая с човешкия организъм, оптималното pH трябва да е някъде около 7, което е и нивото на питейната вода. Ако тази стойност спадне под определен минимум, организмът се насища с киселинност и могат да се появят различни заболявания, сред които риск от заболявания на сърдечно-съдовата система, затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане или инсулт.

Нивото и регулирането на pH в устата ни е от голямо значение за здравето на зъбите ни, а оттам и на целия ни организъм. Поддържайте нивата на киселинност в устата си във възможно най-ниски стойности, за да се предпазвате от различни заболявания. Ето защо при избора на диета трябва да се спираме винаги на баланса вместо на лишаването от нещо.

Ако се чудите как може да следите нивата на pH в устата си, може да попитате в най-близката аптека. Там продават лентички, с помощта на които това става лесно и бързо. Само трябва да намокрите лентичката със слюнка. В кутията с лентичките ще получите и упътване за цветовата гама, която индикира нивото на киселинност в устата ви.

Симптоми за ниско pH в устата

Сухота в устата и езика

Лош дъх (постоянен)

Петна по зъбите

Постоянна поява на кариеси

Как да повишим нивата на pH в устата си?

Връзка между кето диетата и здравето на зъбите ни

Въпреки че един път унищожен, емайлът е труден за възстановяване, може да започнете с редовно използване на паста за зъби и вода за уста. Една от основните им цели е да снабдяват устната кухина с нужните минерали. Търсете продукти с високо съдържание на калциев фосфат, тъй като той е и един от основните минерали, които участват в строежа на зъбите. Високите количества калций ще ви помогнат да подобрите състоянието на зъбите си.

Има е една домашна рецепта, която може да ви помогне много - лимон и сода бикарбонат. Когато двете се смесят, се образува натриев бикарбонат. Той играе ролята на буфер, който неутрализира киселинността. За тази цел смесете в една чаша един изцеден лимон и 1/3 ч.л. сода бикарбонат. Долейте вода и пийте два пъти на ден.

Може да миете зъбите си със сода бикарбонат, както и да се жабурите с кокосово и сусамово масло, които изсмукват токсините бактериите от устата.

Естествено, редовното почистване на зъбите с конец и посещението при зъболекаря също ще предпази зъбите ви от вредни въздействия.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати