Ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Как да подобрим производството на колаген в организма

Как да подобрим производството на колаген в организма

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314334
Как да подобрим производството на колаген в организма

Колагенът е много важен протеин, който се намира в тъканите на мускулите, сухожилията, кръвоносните съдове и храносмилателната система. Когато нивата на колаген са по-високи, кожата е мека, гладка, сияйна и стегната.

Но за съжаление с напредването на възрастта, производството на колаген започва значително да намалява. Тази липса води до образуването на бръчки, отпусната кожа, загуба на еластичност и скованост в ставите.

За щастие има много начини, с които можем да подобрим производството на колаген, като консумацията на определени храни или приемането на хранителни добавки.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е важен фактор за производството на повече колаген. Може да си я набавите чрез храни като боб, кореноплодни зеленчуци и соя. Също така може да я приемате и под формата на хранителна добавка.

Витамин С

Витамин С играе важна роля в производството на колаген. Но тъй като човешкото тяло не може да го произвежда, е много важно да си го набавяме чрез храна или хранителни добавки.

Храните, които имат най-високо съдържание на витамин С, са цитрусите, зеленолистните зеленчуци, броколите и плодове като папая и ягоди.

Алое вера

Алое вера помага за набавянето на колаген

Алое вера често си използва за лечението на различни кожни проблеми, но полезните му свойства не се ограничават до там. Доказано е, че добавките с алое вера удвояват производството на колаген и хиалуронова киселина.

Женшен

Женшенът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Доказано е, че забавя процеса на стареене на клетките. Можете да го намерите под формата на хранителни добавки, чай и тинктура.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които помагат на тялото да се предпази от свободните радикали и помагат за производството на колаген. Най-много антиоксиданти се срещат в боровинките, зеления чай, екстрактите от черница и нар, а също така и в етеричните масла от лавандула, босилек, риган, мащерка и канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest