Как да предпазим косата си от твърдата вода?

Как да предпазим косата си от твърдата вода?

Случвало ли ви се е да си измиете ръцете и да забележите тънък покритие върху кожата си? Това става, когато водата, с която се миете, е твърда. Сега си представете какво причинява твърдата вода на косата ви.

Твърдата вода съдържа натрупване на минерали като калций и магнезий. Те създават тънък слой върху косъма, което затруднява проникването на влага. В резултат на това косата става суха и склонна към накъсване. И ако не предприемете мерки навреме, това дори може да доведе до загуба на коса.

Какъв е ефектът на твърдата вода върху косата?

В проучване от 2016 г. включващо 15 жени, се потвърждава, че твърдата вода уврежда косата. Това е установено, след като част от тези жени са мили косата си твърда, а други с дестилирана вода в продължение на 30 дни. В края на проучването косите, мити с твърда вода, са намалели на дебелина и са имала по-разчорлен вид.

Други симптоми, които можете да забележете при миене на косата си с твърда вода са:

- начупване на косъма;

- изтъняване на косата;

- заплитане на косата;

- сух скалп;

- липса на блясък;

- матовост или зелен оттенък;

- нацъфтели краища.

Как краткосрочните проблеми могат да се превърнат в дългосрочни?

Увредена коса от твърдата вода?

Краткосрочни проблеми ще се превърнат в дългосрочни проблеми, които неминуемо ще засегнат и здравия растеж на косата, обяснява майстор фризьорът Маршал Лин.

Проучване, включващо 70 мъже, установява, че косата губи сила при излагане на твърда вода в сравнение с дейонизирана вода. В резултат на това това косата се накъсва. А когато косата е слаба, тя изтънява.

Освен това д-р Патрик Анджелос, автор на Науката и изкуството на възстановяването на косата, обяснява, че косопад може да възникне, когато твърдата вода засегне скалпа. Това обаче е по-често срещано при хора с екзема или псориазис.

Как да възстановим коса, която е вече повредена от твърдата вода?

1. Инсталирайте специфична душ глава за омекотяване на водата

Въпреки че меката вода също съдържа някои минерали, концентрацията им не е толкова висока, колкото при твърдата вода. И докато най-добрият метод за пречистване на водата е да инсталирате омекотител за вода в дома си, това може да се окаже доста скъпа инвестиция. По-евтиният вариант е закупуването на душ глава за омекотяване на водата.

2. Използвайте избистрящ шампоан

Избистрящият шампоан може да помогне за възстановяването на косата, повредена от твърда вода, твърди Мария Елизабет, собственик на салон deZen. Най-добрият начин да възстановите предишния вид на косата, е да премахнете натрупаните минерали, казва Елизабет. Мария Елизабет препоръчва да се използва поне веднъж седмично.

3. Правете си маска за коса

Възстановяване на косата от твърда вода

Възстановете влагата и блясъка в кичурите си с подхранваща маска за коса поне два пъти седмично. Уверете се, че масажирате добре скалпа и обработвате всичко чак до върховете на косата си, съветва Лин. Оставете маската да действа минимум 5 минути.

Можете също да омекотите косата с балсам без отмиване с ниско рН. Той ще помогне за затваряне на кожичките отдолу, заключване на влагата и минералите навън.

4. Опитайте цитрусово и оцетно изплакване

За да се преборите с щетите от твърда вода, трябва да започнете от скалпа.

Ще откриете, че сместа от вода, оцет и цитрусов сок е добро естествено решение на този проблем, обяснява Лин.

Ябълковият оцет е добър вариант, тъй като понижава pH на косата и съдържа витамини, здравословни за косата като витамини B и C.

Как да мием косата си в твърда вода?

Нямате опция да избегнете къпането с твърда вода? Няма проблем, пак можете да предпазите косата си с няколко специфични техники.

Първо, започнете, като се фокусирате върху скалпа, казва Мартино Картие, фризьор и собственик на салона със същото име. Винаги, когато не използвате избистрящ шампоан, избирайте шампоан без сулфат.

Ако косопадът е проблем, д-р Анджелос препоръчва да изплаквате косата си по посока на естествения растеж от короната напред към челото.

Също така Пол Лабрек, фризьор на знаменитости и артистичен директор в салон Пол Лабрек и Skincare Spa, съветва да се уверите, че косата е напълно изплакната, преди да добавите балсама. Ако можете да го понесете, Лабрек препоръчва да завършването къпането си със студен душ, за да запечатате кутикулите си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати