Чести причини за косопад

Чести причини за косопад

Косопадът е проблем, който засяга и мъжете, жените. Ако и вие сте забелязали това неприятно явление при себе си, сега ще разберете някои от най-честите причини за косопад.

Генетично предразположение

Гените, които наследяваме, са определящи не само за здравето ни, но и за това, което се случва с косата ни. Но ако майка ви страда от загуба на коса, тогава най-вероятно този проблем ще се появи и при вас (в същата възраст). Същото важи и за мъжете: ако искате да знаете дали вашият избраник ще има гъста коса в зряла възраст, погледнете баща му.

Хормонални проблеми

Няколко хормона влияят едновременно на растежа на косата - естроген, прогестерон и тестостерон. Показателите на всеки един от тях трябва да са в норми, за да не се съмнявате в красотата на вашата грива. Допълнителни фактори са стрес и по-сериозните заболявания (включително приемането на лекарства или лечение, които не влияят добре на косата), използването на орални контрацептиви, бременност и менопауза. Те могат да бъдат наречени изключително женски причини за загуба на коса.

Причина са кодоспад може да е бременността

Приемът на контрацептиви е въпрос на личен избор и е невъзможно да се предскаже как дадени хапчета ще ви повлияят.

Интересното е също така, че по време на лактация цели кичури буквално могат да паднат от главата. Не се страхувайте от това: след засилена фаза на растеж тялото се опитва да се опомни и с помощта на „падането на листата“ да се възстанови. Процесът продължава средно до три месеца.

Възрастови промени

Уви, при наближаването на 40 години можете да наблюдавате процеса на изтъняване и загуба на естественият пигмент на косата. Гривата си също така може да стане по-рядко. За това се налага да обръщате по-голямо внимание на храненето си.

Липса на желязо

Липсата на този елемент може да доведе до неочаквана загуба на коса. По-добре е да приемате подходящите витамини след консултация със специалист: първо, важно е да разберете дали наистина се нуждаете непременно от желязо; второ, трябва да разберете дозата, която е подходяща за вас.

Голяма грешка е да мислите, че след като сте купили витамини от аптеката, ще се събудите на следващия ден с мечтаната красива коса. Тялото на първо място, храни органите, мускулите, съединителните тъкани с полезни вещества. Косата, ноктите и кожата са на последното място в този дълъг списък - и това е разбираемо.

Липсата на желязо е причина за косопад

Масаж на главата, препарати с биотин (витамин В7), аргинин, стемоксидин могат да помогнат срещу косопад. Те подпомагат кръвообращението, стимулират растежа на косата, подобряват еластичността на кожата и придават на ноктите все по-здрав и силен вид.

Неправилни грижи за косата

Използването на спрейове, лакове, сух шампоан всеки ден, без да се измива цялата тази броня за една нощ, е сигурен начин за загуба на коса. Същата вреда се причинява от стегнатите прически с фиби и ластици. Ако постоянно третирате косата си, тя ще ви отмъсти.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати