ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Сухо масло - ползи и приложения

Сухо масло - ползи и приложения

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38414286
Сухо масло - ползи и приложения

Какво е сухо масло? Всяко масло, което кожата ви абсорбира максимално бързо, без да оставя следи, може да се нарече сухо.

Маслата, които оставят мазни остатъци по кожата пък, често се наричат мокри.

Повечето сухи масла се произвеждат от зеленчуци, билки или семена които съдържат полиненаситени мастни киселини (линолова киселина).

Най-често срещаните сухи масла на пазара са от: авокадо, сусам, шафран, слънчоглед, гроздови и шипкови семки.

Какви са ползите от сухото масло?

Сухите масла имат същите овлажняващи свойства като останалите масла, но без да оставят лепкави и мазни следи. Ето няколко съществени ползи от сухите масла.

1. Овлажняват кожата

Повечето сухи масла съдържат линолова киселина, тя едновременно овлажнява и помага на кожата да изгради водоустойчива бариера.

2. Увеличават производството на колаген

Проучване от 2013 г. е установило, че локалното приложение на сухо масло върху кожата увеличава производството на колаген и намалява възпаленията.

3. Помагат при борбата със признаците на стареене

Високото ниво на антиоксиданти в сухото масло от сусам помага за намаляване на оксидативния стрес на кожата и я предпазва от преждевременно стареене.

4. Могат да се използват за коса

Сухо масло

Прилагането на сухо масло върху косата, помага тя да бъде добре овлажнена и я предпазва от накъсване, защото прониква дълбоко в косъма.

Други приложения и предимства на сухото масло

Има някои доказателства, че прилагането на сухо масло върху кожата помага за заздравяване на рани, а един лек масаж със сухо масло от авокадо намалява болката при пациенти с травми на крайниците.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest