Ползи от кардамоновото масло за кожата

ползи от кардамоновото масло за кожата

Ефирното масло от кардамон се използва вече повече от 3000 години в медицината, но и в козметиката, поради неговите множество ползи за организма ни. Така например то се използва често при проблеми с бронхите или храносмилателната система, а също така при стомашни разстройства, гадене и други. С това обаче ползите му не свършват, като днес кардамоновото масло намира все по-широко приложение в козметиката.

Ползи от кардамоновото масло за кожата - вижте повече в следващите редове:

Основните му свойства се дължат на съдържанието на цинеол, линалол, монотерпени. От медицинска гледна точка маслото от кардамон е полезно за кожата, защото има следните действия:

- тонизира;

- противовъзпалително;

- намалява зачервяванията;

- антисептично;

- освежава тена на кожата.

Днес кардамоновото масло се цени високо, поради изключително богатия му състав, като затова се използва все по-често и в множество кремове, серуми и другите козметични продукти, включително и при домашните маски за красота.

1. Палмитолеинова киселина (до 22%);

2. Олеинова киселина (55%);

3. Линолова киселина (1%);

4. Мастни киселини (до 20%).

кардамоновото масло подмладява кожата

Също така то е богато на много витамини и минерали, а именно:

- витамин Е;

- витамин С (избелващо действие);

- ниацин (който има благоприятен ефект върху микроциркулацията в кожата);

- мед;

- цинк;

- желязо.

В състава на кардамоново масло също се съдържат около 10% протеини, които помагат за възстановяването на колагена и еластина в кожата ни, а имено те са така наречените структурни протеини в нея.Козметиката с кардамоновото масло се използва и в грижата за anti-age категорията, защото помага за подобряването на състоянието на кожата, а също така я прави по-мека и еластична.

Освен това маслото влияе благоприятно на кожата, ако сте си правили някакви по-агресивни процедури, като пилинг с киселини например. До голяма степен успокояващото действие на маслото се дължи на така наречената палмитолеинова киселина в него, която често се нарича дори омега-7.

С годините нейното производство в организма ни намалява, като така се губи влагата в кожата и тя започва да става груба, суха и нееластична. Именно затова кардамоновото масло помага да се компенсира този дефицит, възстановявайки и освежавайки кожата.

Имайки предвид множеството полезни свойства на това масло, можете смело да го добавите във вашата рутина. Използвайте го в домашните ви маски в грижата за кожата и много скоро ще забележите и ще усетите неговото вълшебно действие.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати