Каял - арабската тайна за пленяващ поглед

Каял - арабската тайна за пленяващ поглед

Това, което привлича и приковава погледа в лицето на жената, са очите. Затова още от древни времена омагьосващият поглед на големите изразителни очи е бил тайна - желана и достижима в някои случаи.

Постига се с грим и неслучайно гримирането на очите е практика, датираща още от каменната епоха. Дефинирането на окото е малката тайна, която променя визията на лицето понякога драматично. Арабските жени използвали каял и кохл за очна линия и сенки за очи. Тази техника прави очите да изглеждат големи, сияещи и дълбоки. Наситеният цвят, както и запазването му през целия ден правят този мек и дебел молив за очи толкова добро средство за озаряване на очите.

Освен като средство за разкрасяване каял гримът се използва и за успокояване на очите и предпазване при силно слънце. Черният цвят поглъща слънчевите лъчи и прави гледането по-лесно. В страни като Египет и Индия е бил особено полезен.

Мекият молив подчертава плътно окото, така и с меки сенки го прави да засияе. Прави се от изгорени растителни масла още в Древен Египет. Към тях добавяли малко въглен, размесвали и нанасяли с тънка пръчица.

Днес каялът се прави от естествени билкови смеси, допълнени със специален медицински въглен. Бадемовото, кокосовото, маслото от жожоба, пчелният восък, мазнини, въглен и витамини са съставките в каяла.

Очна линия с каял

Каялът е подходящо средства за оформяне на вежди и очи. С него се правят тънки или плътни очни линии, арабски грим, опушен грим. Нанася се и от вътрешната страна на окото за изразителност на погледа. Така, че този грим съчетава най-добрите страни на очната линия и молива за очи.

При съществуващи несъвършенства в очите, които личат в погледа, каялът може да послужи за драматична очна линия, с която тези дефекти да се загладят.

В миналото каялът е бил само в черно. Днес има възможност за избор между шоколадово кафяв, сребрист, зелен тюркоаз, подходящи за през деня, а черното отново си остава най-добрия избор за вечерния грим.

Гримиране с каял

Вечер гримът с каял трябва задължително да се премахне с тоалетно мляко и памучен тампон.

Вижте и други тайни за красота на арабките.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати