ezine.bg»Статии»Красота»Домашни Процедури»Какво трябва да знаеш при ползване на фотоепилатор у дома?

Какво трябва да знаеш при ползване на фотоепилатор у дома?

Какво трябва да знаеш при ползване на фотоепилатор у дома?
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
Практичен аксесоар за вашия дом:
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
49.99 лв.
Виж ››

От дълбока древност хората хората започнали да премахват космите от определени части на тялото си по здравословни, хигиенни, религиозни или естетически съображения. Съществуват много методи за отстраняване на нежеланото окосмяване и един от съвременните е епилацията.

Тя ползва механични уреди или достиженията на съвременните технологии, за да отстрани косъма заедно с корена му. Епилацията има сравнително продължителен ефект, но хората търсят начини да превърнат гладката кожа в постоянно състояние, за да не се налага често да отделят време за епилиране.

Цели на фотоепилацията

Модерните технологии са това, което идва на помощ в решаването на амбициозната задача за трайно отстраняване на нежеланите косми. Фотоепилацията е съвременно ефикасно средство за отстраняване на окосмяването в избрани зони от тялото. Основното предимство на фотоепилацията е усещането за копринено гладка при допир кожа и полученото самочувствие и удовлетворение от него.

Методът осигурява безболезнено премахване на окосмяването, в това число и на така наречените обърнати или врасналите косми. С този метод се намалява стимулирането на растежа на косъма и това води до пълното им изчезване с времето, ако процедурата се прилага многократно.

При фотоепилацията не се наблюдават сериозни алергични реакции и тя е напълно безопасна, ако са спазени всички изисквания при прилагане на метода.

Същност на фотоепилацията

Същността на фотоепилацията се корени в използване на възможностите на светлината, която прониква чрез пигмента меланин в космите, трансформира се в топлина и унищожава косъма.

Съществува и друг метод, който използва светлината със същата цел - лазерната епилация, но между тях съществуват разлики. При фотоепилацията спектърът от видима светлина е по-широк, а дължината на вълната е различна. Затова ефектът, който се очаква при двата метода, е различен. Те влияят различно върху кожата и косъма.

Фотоепилаторът изпраща серия от лъчи с различна дължина, като разчита че някои от тях са подходящи за типа кожа и окосмяване. Лъчите не са силни и не достигат в дълбочина, заради което методът е по-щадящ по отношение на агресивност при отстраняване на космите и самата процедура може да бъде обратима във времето.

Фотоепилаторът обаче е много ефективен само при определено окосмяване и фототип кожа, съчетаващо светла кожа и тъмен косъм. За щастие този фототип е характерен за нашите географски ширини. Много е важно при предварителната диагностика правилно да се определи съответният фототип, към който принадлежи човекът, който ще се подложи на фотоепилация.

Основни фототипове за фотоепилация

Домашен фотоепилатор

Индивидуалният фототип кожа е основен фактор, определящ ефикасността на процедурата. Параметрите, по които се определя един фототип, са: цвят на очите, цвят на кожата, цвят на космите и реакция на кожата при излагане на слънце. Съществуват 6 фототипа:

- І тип - светли коси, сини очи и наличие на лунички - Ефективността при тях зависи от пигмента на косъма;

- ІІ тип - светла кожа, светла коса, светли или пъстри очи. При Тях също пигмента на косъма е определящ;

- ІІІ тип - светла кожа, кестенява или по-светла или по-тъмна коса. Космите са тъмни и това прави типът най-подходящ за епилация;

- ІV тип - матова кожа, тъмни коси и очи. Подходящи за процедурата;

- V тип - мургави, тъмнокоси и тъмнооки. Много внимателно трябва да подберат параметрите на уреда, защото при тях процедурата е затруднена;

- VІ тип - тъмнокожи - при тях процедурата е не ефективна и затова е необходимо да потърсят алтернативни методи.

Основни предимства на фотоепилирането в сравнение с лазерните процедури

Удобството и цената са основните предимства на фотоепилацията. На пазара се предлагат фотоепилатори за домашна употреба, което е сериозно предимство заради удобството във всеки момент да се разполага с предимството на уреда.

Ниската цена на самата процедура прави фотоепилацията разпространен метод у нас. Лазерните епилатори са сложни системи, които изискват специализирано медицинско образование на терапевта, докато фотоепилаторът по същество е мощна лампа-светкавица и боравенето с подобен уред е във възможностите и на непрофесионалист.

Лазерният епилатор е толкова сериозно вложение, че икономически не е оправдано притежаването му за лична употреба, докато фотоепилаторът е напълно достъпен уред.

Уреди за домашна фотоепилация

Както стана ясно, фотоепилацията се извършва с уред, наречен фотоепилатор. Закупуването на такъв уред за домашна употреба е оправдана инвестиция, тъй като позволява пълен контрол над растежа на космите.

Какво означава това?

Фототип кожа

Повечето хора са наясно, че космите имат различен период на растеж. Във всеки момент около 20-30 процента от тях са във фаза на активен растеж, а останалите са в покой. Това означава, че в кой да е момент могат да се отстраняват само тези косми, които са в активен растеж, тоест епилирането трябва да се извършва на интервали, следващи растежа на космите в отделни зони.

Технологията и приставките, които се предлагат заедно с домашния уред за фотоепилация, са създадени, така че по време на епилирането останалите зони от кожата да не бъдат увредени от светлинния лъч. Той атакува само косъма в активен растеж в дълбочина. Серията от светлинни филтри осигурява широк спектър от дължини на лъчите, което дава възможност правилно да се подбере дължината на вълната, в зависимост от цвета на кожата и този на косъма.

Резонно фотоепилирането трябва да се прави често заради технологията на работа. Най-подходящото време е през пролетта или в края на летния сезон, но условие, което трябва да се спази, е кожата да няма тен.

Трайното премахване на космите при домашна фотоепилация се получава като 85 процента от космите изчезват. Те започват да се появяват отново след 9 до 12 месеца, но вече са по-тънки, по-слабо видими и растат по-бавно.

Процедурите, необходими за постигане на такова състояние на окосмяването, са индивидуални при всеки човек, като варират в границите на 3 до 8 процедури при дамите и 10-13 за господата. За мъжете фотоепилацията е особено препоръчителна при проблеми с враснали косми на брадата.

Подготовка за домашна фотоепилация

Подготовката за домашна епилация не се различава от тази, която се прави за салон за красота.

- Не се препоръчва третиране на кожата с лосиони и кремове преди процедурата;

- Нанасянето на хидратиращи кремове се прави само след консултация с дерматолог. Не бива да се нанасят и продукти на спиртна основа и етерични масла и подобни;

- Не бива да се посещава солариум или да се ходи на плаж 3 седмици след процедура.

Болката при фотоепилация е индивидуално усещане. При повечето случаи се усеща само леко щипане в по-чувствителните зони. Предимство на домашното фотоепилиране е възможността да се контролира това усещане, тъй като лично се борави с уреда.

Противопоказания за използване на фотоепилатор

Процедурата е безопасна за бременни жени, тъй като апаратът борави с дължина на вълната, която не може да проникне на голяма дълбочина и да навреди на плода или на майката. Може да се прилага и в тийнейджърска възраст, като при тях ефектът е по-бърз.

При кожни заболявания трябва да се направи консултация с дерматолог. А при сериозни заболявания като онкологични, автоимунни на кожата и други процедурата се избягва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати