ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Кога да си мием зъбите - преди или след закуска?

Кога да си мием зъбите - преди или след закуска?

Кога да си мием зъбите - преди или след закуска
Снимка: slavoljubovski / pixabay.com
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
Практичен аксесоар за вашия дом:
Професионална UV- LED Лампа за Маникюр с таймер
49.99 лв.
Виж ››

Няма съмнение, че зъбите трябва да се мият два пъти на ден и всички зъболекари са съгласни с това. Но експертите нямат консенсус относно това кога е по-добре да си миете зъбите - сутрин, преди закуска или след това. И така, кое все пак е пой-доброто решение?

Причини да си миете зъбите преди закуска

- Желание за бързо освежаване на дъха след сън и премахване на неприятната горчивина в устата.

- Когато закусвате, без да си миете зъбите сутрин, бактериите и плаката, които се появяват за една нощ, влизат в стомаха с храната, което може да повлияе негативно върху работата на стомашно-чревния тракт. А може би не, зависи от стомашно-чревния тракт. Но дори мисълта, че храната ви ще има вкус на нощната плака по зъбите ви е не е особено приятна.

- Ако закусвате преди миене на зъбите, киселините, съдържащи се в храната, плюс киселините, образувани за една нощ, омекотяват емайла. Механичните движения на четката върху отслабения емайл помагат на киселините да проникнат дълбоко по-бързо и впоследствие да разрушат зъба.

- По същата причина храни и напитки, които оцветяват зъбите (същото кафе или чай), лесно проникват в структурата на емайла и я оцветяват.

- Ако миете зъбите си преди закуска, тогава пастата за зъби спира процеса на излагане на емайла на киселината, образувана през нощта, плюс пастата за зъби, съдържаща флуор, ще укрепи емайла и ще създаде един вид филм, който ще даде допълнителна защита на зъбите по време на хранене.

- А след хранене, за да премахнете остатъците от храна, можете просто да изплакнете устата си с вода или да използвате иригатор.

Причини да си миете зъбите след закуска

Миене на зъбите след закуска

- Вкусът на храната се променя, ако започнете закуска веднага след измиване на зъбите - наистина, пастата временно потиска вкусовите рецептори, които са отговорни за възприемането на сладки и горчиви вкусове.

- Миенето на зъбите след хранене допринася за пълното почистване на устната кухина от остатъци от храна, свеж дъх и по-продължителен ефект на калция и флуорида.

- Оцветяване на зъбите след чай или кафе - този ефект се засилва, ако си миете зъбите преди хранене, тъй като косъмчетата на четката за зъби и абразивните вещества в пастата изтриват емайла малко.

Аргументите и в двата случая са доста разумни, нали? И така, какво трябва да направите, ако дори експертите не стигат до общо мнение?

Проучванията показват, че за структурата на емайла няма видима разлика в това дали си мием зъбите преди или след хранене. За емайла е важно неагресивното боравене и навременната грижа. Пастата за зъби с висока абразивност, много твърда четка, твърде честото миене и агресивната храна могат да доведат до изтъняване на емайла. И ето няколко коментара относно почистването.

Лошо е да си миете зъбите точно преди да ядете сурова храна, която съдържа много захари и киселини, и веднага след това, тъй като такава храна причинява повишена киселинност, което омекотява емайла. И всъщност, и в друг случай, имате нужда от период от време.

Нека обобщим!

Конец за зъби

- Можете да миете зъбите си преди и след закуска, но и в двата случая трябва да следвате допълнителни препоръки и да имате половин час сутрешно време в резерв.

- Ако предпочитате да четкате преди закуска, направете го половин час преди хранене, за да възстановите вкусовото възприятие на храната и да позволите на съставките на пастата да попият в емайла, а след хранене изплакнете устата си и използвайте конец за зъби, ако е необходимо.

- Ако смятате, че е по-удобно да си миете зъбите след закуска, по-добре е да изплакнете устата си с вода веднага след събуждане, за да премахнете неприятните миризми и да нормализирате киселинността. А след закуска, измийте зъбите си след 30-60 минути, за да не повредите чувствителния емайл след хранене.

- И най-важната препоръка е да посещавате зъболекар за рутинен преглед поне на шест месеца. По този начин ще можете да контролирате евентуални проблеми със зъбите в най-ранен етап и лекарят ще ви помогне да коригирате зъбните си грижи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest