ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Как да се справим с лошия дъх

Как да се справим с лошия дъх

Как да се справим с лошия дъх
5в1 Масажор за почистване и масажиране на лицето
Препоръчано за теб:
5в1 Масажор за почистване и масажиране на лицето
20.00 лв.
Виж ››

Лошият дъх е често срещано състояние, което в повечето случаи се лекува лесно в домашни условия. Понякога, за съжаление, миенето с четка и паста за зъби никак не е достатъчно.

И все пак най-честата причина за този проблем е лошата орална хигиена. Ако не се грижите правилно за устната си кухина, там остават парченца храна. Бактериите се хранят с нея и съответно растат образувайки така известната зъбна плака. Лошото при нея е, не само че предизвиква лош дъх вследствие на освободените от бактериите лошо миришещи серни съединения, но и кариеси. Друга причина водеща до неприятен дъх е храната, която консумирате, както и лошия здравословен начин на живот като цяло.

За да избегнете този крайно неприятен проблем, първото правило е да предотвратите плаката. Това става като миете зъбите си с паста с флуор минимум 2 пъти по 3 минути. Второто нещо е след като сте измили зъбите си да използвате конец или интердентални четки. Ще се изненадате какво голямо количество храна се събира между зъбите ви и съответно работи срещу вас. Не всеки знае, че върху езика ни също се трупат тези бактерии, откъдето съвсем спокойно могат да предизвикват също лоша миризма в устата. Предлагат се различни стъргалки за език, които ще ви бъдат от голяма помощ в борбата с този проблем.

Интердентална четка

Изберете правилната храна, която да ви помогне да се отървете от лошия дъх. Има храни, които притежават силна миризма, пример за което са лук и чесън. Те са важни за здравето, но докато не преминат през тялото, само миене с четка или използване на вода за уста може само да прикрие техния остър аромат.

Много известен още от нашите баби и дядовци лек е магданозът. Той е богат на хлорофил и е чудесно оръжие срещу серните съединения. Най-добрият начин за употреба е да дъвчете пресен магданоз след всяко хранене. По същия начин действат и ментата и босилекът.

Ако искате моментално и бързо решение просто сдъвчете семена на копър и незабавно ще усетите разликата. Друг ефективен метод е дъвченето на кора от лимон или портокал. Този метод, освен че се бори с лошия дъх, и стимулира слюнчените жлези. Това е важно и защото сухотата в устата също предизвиква лош дъх. Нормалното слюнкоотделяне е необходимо както в борбата със сухотата, така и в тази с бактериите.

Както за всичко друго и тук ни е необходима вода. Старайте се да пиете минимум 8 чаши, за да не допускате сухота в устната кухина и лош дъх. Ако тези опции не ви харесват, много приятен вариант е пиенето на пресен сок от ананас след всяко хранене или дъвчене на резен ананас за една до две минути. Задължително обаче изплакнете устата си с вода след това.

Ананас против лош дъх

Всички тези неща обаче няма да ви помогнат, ако не спазвате едно основно правило. Без значение дали нямате оплаквания, задължително посещавайте периодично зъболекаря си. Той ще види имате ли проблеми и ще ви помогне да поддържате венците и зъбите си здрави.

Вижте още средства за премахване на лош дъх!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати