Седем храни за здрава и красива коса

Коса

Причините за появата на косопад могат да са от различно естество. Почти всяка втора жена има оплаквания от прекомерната загуба на коса без каквато и да била конкретна причина.

Косопадът може да настъпи, когато се храним непълноценно, страдаме от вид хипер- или авитаминоза, при хормонални изменения. Смяната на сезоните също оказва огромно влияние върху количеството на падналите косми всеки ден. На всичкото отгоре все по-често регистрирана причина за косопад е стресът, на които все хората стават неосъзната жертва.

Недостатъкът на витамини е един от основните виновници за големия топ косми по четката, когато сресваме косата си. И докато стресовите ситуации, които оказват негативно влияние върху организма ни всеки ден, по-трудно могат да се овладеят, то набавянето на необходимите за тялото ни витамини е по-лесно.

Единственото, което се изисква от нас, е да включваме в ежедневното си хранително меню няколко задължителни продукта. Множество разработки по темата бяха направени през последните години, докато се стигна до единен списък с храните, които помагат на косата ни да възвърне свежестта, здравината и блясъка си.

Яйца

2. Яйца

Яйцата съдържат почти всички хранителни вещества и микроелементи, които са нужни на тялото ни. Кокошите яйца са безценен източник на селен и магнезий.

1. Бобови изделия

Продуктите от семейство бобови са важен източник на цинк и витамин В6. Тези витамини благоприятстват не само за растежа на косата, но и нейното укрепването. Препоръчителната доза на консумация на боб, леща и т.н. е минимум 200 грама. Задължително включвайте грах или царевица.

3. Риба

Морската риба и рибните дарове съдържат в себе си голямо количество полезни вещества. Сред тях са цинк, йод, магнезий, омега 3 мастни киселини. Всички те са полезни за здравината и блясъка на нашата коса, какво и за кожата и ноктите.

Грейпфрут

4. Цитрусови плодове

Портокалите, лимоните, грейпфрутите и кивито снабдяват организма с големи дози витамин С, който помага при абсорбирането на желязо. Витамин С също така играе важна роля при образуването на колаген, който способства за растежа на косата.

5. Мляко

Млякото е богат източник на йод и калций, които имат благотворно влияние върху състоянието на косата и кожата. Полезни са абсолютно всички млечни продукти. Като неизменен източник на белтъчини е сочено киселото мляко.

6. Месо

Ядки

Задължително включете в менюто си варено или печено говеждо месо. В месото се съдържат големи количества белтъчини. Дори и мазнините са важни са здравата структура на косъма.

7. Ядки

Ядките са една от най-полезните храни, с които ни е дарила майката природа. Затова не ги пренебрегвайте и ги включвайте ежедневно в менюто си. Похапвайте си фастъци, бадеми и орехи. Те са богати на йод, витамин Е и цинк. Освен това ядките понижават нивото на вредния холестерол в кръвта.

Виж повече

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари