Винотерапията - здраве и красота

Винотерапия

За винотерапията се използват почти всички части от лозата – листата, плодовете, сока от гроздето. Най-мощните целебни свойства притежават гроздовите семена, които съдържат полифеноли – естествени вещества, които се свързват със свободните радикали и забавят процена на стареена на тялото.

Свободните радикали представляват сериозна опасност за човешкия организъм. Тъй като модерният ни начин на живот е свързан с редица фактори, които насърчават разрушаването на мембраните на клетките, и така се стига до преждевременно състаряване.

Винотерапията - здраве и красота

Полифенолите в гроздето са известни със способността си да противодействат на унищожаването на клетките.

Червеното вино е един от най-известните природни антиоксиданти. Доказано е, че консумацията на 1-2 чаши червено вино дневно увеличава продъжителността на живота с няколко години. Освен това то стимулира апетита, подобрява обмяната на вещствата, успокоява нервната система.

Винотерапията - здраве и красота

Още в Древен Рим и Гърция виното е било използвано не само за лечебни, но и за козметични цели. За да поддържат красива кожата си, римските и гръцките жени са се къпели във вани с червено вино, което я е правело еластична и свежа.

Днес за вана се използват масла на основата на гроздовите семки. Алтернатива на гроздовите или винени бани се явяват компреси със същите съставки, а също и маски за лице и кожа на гроздова основа.

Винотерапията - здраве и красота

За лечебни и оздравителни цели често се пропоръчва и гроздова диета. Оказва се, че тя се явява оригинален начин за подобряване на самочувствието, здравето и настроението.

Широко познати на козметичната индустрия са продуктите на гроздова основа. Сред съставките на много козметични продукти е виното, маслото от гроздовите семки, екстракти от грозде... Използването на тези компоненти може да подмлади кожата, да стимулира кръвообръщението и да помогне в борбата срещу целулит.

Благодарение на магическата си сила винотерапията подобрява работата на имунната система и оранизмът придобива способността ефективно да противодейства на различни заболявания.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати