Мазната риба спасява от бръчки

Сьомга

Всеки, който иска да запази мозъка си и здравето си по-дълго време в добро състояние, трябва да консумира редовно риба – поне два-три пъти в седмцата.

Рибата пази сърцето, защитава кръвоносните съдове от атеросклероза и се бори с бръчките. Тя е уникален и незаменим за здравето продукт. Консумацията на риба два пъти седмично намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с тридесет процента.

Главната ценност на морските, речните и океанските жители е високото съдържание на полиненаситени Омега 3-мастни киселини, които регулират нивото на липиди и холестерол в кръвта.

За разлика от месото, което се смила за не по-малко от четири часа, рибата съдържа петнадесет процента пълноценни лесноусвоими белтъчини, а също така ценни елементи като йод, мед, цинк.

Много хора смятат погрешно, че най-полезна е рибата, която е охладена или жива и убита пред очите им. Рибата е един от малкото продукти, които не губят полезните си качества дори при дълго съхраняване, стига да се съхраняват при правилни условия, без междинно размразяване.

Кожа

Речната риба често става преносител на някои видове паразити. И ако не е преминала през необходимата термичена обработка или е била посолена с по-малко сол, вероятността от зараза е доста голяма.

Най-полезна е сварената риба или сготвената на пара. Печената риба е идеална, ако е приготвена на открит огън. Осолената риба не се препоръчва на хора с хипертония, исхемична болест, заболяване на бъбреците. Според специалистите най-вредната риба е топлопушената.

Когато купувате риба, трябва да можете да познаете дали е прясна. Ако тя е охладена, очите й не трябва да бъдат мътни, а хрилете – без слуз. Рибата, която не е прясна, има сиви или кафяви хриле. Прясната е с хриле в тъмночервен цвят.

Ако при рязане месото на рибата прилича на сюнгер и при натискане отделя вода, това не е прясна риба, а просто размразена.

Натиснете рибата и ако остане вдлъбнатина, това означава, че рибата е стара. Окончателният анализ можете да направите вкъщи, като хвърлите рибата в кофа с вода. Прясната ще потъне, а старата ще остане на повърхността.

Ако рибата е замразена и коремчето й е жълто на цвят, това означава, че рибеното масло в нея се е окислило. Такава риба е абсолютно негодна за консумация.

В морските риби има най-високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, йод, витамини А и D. Мазните риби като скумрия, риба тон, пъстърва, сьомга съдържат най-голямо количество рибено масло. Най-мазната риба живее в студените морета – за да образува мазнини, тя използва пластични некристализиращи ненаситени мастни киселини.

За да се избавите от бръчките, трябва всеки ден да консумирате мазни риби – риба тон, скумрия, сардина, пъстърва, сьомга. Омега 3-мастните киселини изглаждат бръчките и овлажняват кожата, а витамините от група В подобряват кръвоснабдяването на кожата.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати