Аюрведа: мед, цветя и билки за млада и красива кожа

Аюрведа: мед, цветя и билки за млада и красива кожа

Ключът към дълголетие и красота се крие в баланса между физическото и духовното, според древното учение Аюрведа. Според тази старинна индийска традиционна спиритуална медицина лосионите и кремовете не са единствените фактори, които правят кожата красива и запазват младостта й.

Аюрведа ни учи, че продуктите, които слагаме върху кожата си често съдържат химични вещества, които могат да бъдат вредни. Това не е тайна за никого, но странно защо козметичната индустрия процъфтява, след като кожата като жив организъм се нуждае единствено от „живи” съставки за подхранване и разкрасяване.

Традицията на Аюрведа се осланя единствено на естествени продукти като мед, цветя и треви. Тук не се зачитат химически вещества и консерванти, които могат да увредят деликатната кожа на лицето.

Със няколко маски, изпитани от Аюрведа, със състави изцяло от природата може да постигнете блестяща, сияйна и млада кожата за по-дълго време.

Рецепти за почистване на лицето според типа на кожата.

Аюрведа: мед, цветя и билки за млада и красива кожа

За суха кожа смесете 1 ч.л. смлени бадеми с ½ лъжичка сухо мляко и 1 щипка захар.

За чувствителна кожа смесете 1 ч.л. смлени бадеми с ½ лъжичка настъргана суха кора от портокал и ½ лъжичка сухо мляко.

За мажна кожа разбъркайте 1 ч.л. ечемичено брашно с 1 лъжичка настъргана суха кора от лимон и ½ лъжичка сухо мляко.

Измиване на кожата

Направете каша от ¼ от горната смес и топла вода направо в дланите си. Ако кожата ви е чувствителна заменете обикновената с розова вода. Нанесете кашата върху лицето и врата и нежно масажирайте кожата за около една минута. В никакъв случай не търкайте агресивно!

Сухата и мазната кожа трябва да се изплакне добре с топла, а не с гореща. За чувствителната кожа е подходящ душът с хладка, а не със студена вода. За да подсушите лицето, попивайте отново леко без да търкате.

Аюрведа: мед, цветя и билки за млада и красива кожа

Против целулит

Аюрведа може да излекува дори и целулита, причинен от токсините на твърде многото мазна, пържена, захаросана храна. Индийската традиция твърди, че въздържането от вредни храни води до положителни промени в тялото – от регулиране на теглото до общото здравословно състояние.

Според Аюрведа благоприятни против целулит са загряващи тялото масажи със затоплящи масла от бергамот или розмарин. Масажът стимулира циркулацията и лимфната система, което помага за разрушаване на мастната тъкан.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати