Сухата кожа най-бързо се състарява

Сухата кожа най-бързо се състарява

През зимния сезон кожата става по-суха. Ниските температури, неприятният вятър и изсушаващото отопление в стаите унищожават влагата. Резултатът - суха, люспеста, сърбяща и състарена кожа.

При много жени това може да бъде и проблем през цялата година. Освен, че кожата буквално сърби, по нея започват да се образуват бръчки и дълбоки линии.

Сухата кожа се отразява и на цялостното здраве, защото нормално тя играе ролята на защитна бариера, която държи влагата вътре в него, а дразнителите – навън. Изсъхналата кожа отваря порите за инфекции. Чесането и напукването позволяват на бактериите да навлязат и да инфектират кожата.

Какво да направите, за да се справите с този проблеми? На първомясто променете някои навици, които отнемат влагата от кожата.

Почистващите лосиони, които съдържат сапун и други силни почистващи препарати, лишават кожата от естественото й омазняване. Сапунът всъщност е най-често разпространената причина за изсушаване на кожата. Някои от другите най-чести виновници са антибактериалните сапуни и лосиони.

Те съдържат не само почистващи химикали, но най-често и триклозан, който е добър дезинфектант, но нерядко предизвиква сърбеж и белене на кожата. Избирайте обикновени сапуни.

Безсмислено е да слагате голямо количество овлажняващи продукти, за да хидратирате кожата си, ако не сте ги подбрали правилно.

Има три типа овлажняващи продукти – лосиони, кремове и мехлеми – и повечето хора нямат идея какво да използват.

Овлажняващите продукти понякога съдържат и съставки против стареене на кожата – най-често ретинол и други форми на витамин А.

Лосионите са подходящи най-вече за хора, които нямат суха кожа.

Кремовете са по-плътни като консистенция, а мехлемите – още повече. Затова и последните са най-подходящи за хората с винаги суха и напукана кожа, която най-често се образува по ръцете, лактите, колената, устните и стъпалата. Кремовете пък са добър избор за овлажняване на лицето и тялото.

Ако сложните думи по опаковката са объркващи, потърсете продукт със серамиди, млечна киселина (lactic acid), масло от шеа и глицерин – всички те са овлажняващи.

Повечето хора нанасят овлажняващи продукти, едва когато видят, че кожата им на много места е вече суха. И това помага, но малко. Най-добрият начин за хидратиране е да нанасяте крем, когато кожата е влажна, възможно най-скоро след измиване. Това буквално ще запечата така необходимата влага вътре.

След душ или вана подсушете леко кожата с хавлиена кърпа и нанесете овлажнител върху цялата й повърхност.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати