Заблуди за красивата коса

Заблуди за красивата коса

Косата е важна за добрия външен вид на всяка жена. Затова ние й отделяме доста голямо внимание. Както обикновено става от уста на уста се разнасят погрешни схващания относно грижите за косата.

Вижте кое от тях е правилно и кое е пълна заблуда.

1.Късото подстригване и най-вече прическата "нула номер" кара косата да расте по-бързо. Плъна забуда! Косата расте средно с по сантиметър и половина за месец, обикновено по-бързо през лятото и по-бавно през зимата.

За да се подобри състоянието на косата, трябва да се приемат достатъчно витамини, да се правят специални маски, да се използват подходящите за нея шампоани и балсами. Подстригването в този случай не помага. Достатъчно е косата да се подрязва, за да не цъфти.

Специалистите напомнят, че състоянието на косата зависи пряко от храненето. Косъмът се нуждае от морски продукти, които са богати на фосфор, калий и йод, млечни продукти, плодове (особено киви). Полезните са и кълновете, които съдържат много витамин В.

2. Честото миене и разресване е полезно за косата. Да се мие по-често косата наистина е полезно. Мръсната коса капе повече, отколкото чистата. Така че тя трябва да се мие толкова често, колкото наистина се налага. За мазната коса, както и за сухата, трябва да се избере подходящ шампоан. Ако кожата на главата е мазна, а краищата на косата сухи, трябва да се използва комбиниран шампоан.

Разресването е полезно най-вече за сухата коса. След измиване тя трябва първо да се подсуши, но не със сешоар, и след това да се среше. Не е желателно косата да се дърпа и скубе с гребен или четка. Използвайте дървени гребени и масажна четка, които подобряват кръвообращението в кожата на главата.

3. Ползването на чужди гребени заразява с пърхут. Само дето пърхутът не е заразен! В интерес на истината не е препоръчително да използвате чужд гребен, но не защото ще прихванете пърхут, а защото по този начин можете да се заразите с някакво кожно заболяване.

4. Побелелите косми трябва да се изтръгват и на тяхно място пораства коса с нормален цвят. Нормално косата побелява с възрастта. Но степента на това зависи и от гена. При някои хора косата побелява на 20 години, при други – на 60.

Заблуди за красивата коса

5. Постоянното носене на шапка води до оплешивяване

Шапката може само да ускори оплешивяването, но самото то е генетично обусловено и възниква в резултат на въздействието на някакви особени външни фактори: недостиг на витамини, облъчване, въздействие с химически вещества и т.н.

Шапката не може да бъде единствената причина за оплешивяването. Възможно е причина за окапването да е заболяване на щитовидната жлеза, стомашно-чревния тракт, а също така недостиг на желязо в организма.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати