ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Пърхотът атакува през пролетта

Пърхотът атакува през пролетта

Пърхот

Пърхотът се появява най-често през пролетта. За разлика от себореята, появата на пърхот е свързана най-вече с липса на кислород, а не с кожни проблеми.

Носенето на шапки, сухият въздух в помещенията, работата в затворено помещение от сутрин до вечер намалява притока на кислород. Хормоналните проблеми също причиняват пърхот, както и стресът и умората.

Консумацията на много въглехидрати също може да се изрази в поява на пърхот. Пърхотът се предизвиква от микроорганизъм, който живее върху кожата на главата.

Прекалено голямото количество от този вид микроорганизми води до това, че процесът на обновяване на кожата се ускорява и постоянно падат мъртви люспички кожа.

Клетките падат още преди края на жизнения си цикъл. Те не успяват напълно да се обезводнят и се слепват, с което образуват грозен пърхот. Пърхотът е два вида – мазен и сух.

Мазният пърхот е опасен, защото кожата на главата се възпалява, луковиците на космите загиват и това може да доведе до косопад. Сухият пърхот докарва косата до изтощаване и тя изглежда съсипана и неподдържана.

Понякога пърхотът се бърка с прекалено сухата кожа на главата и с някои кожни заболявания. Възпалената, зачервена или прекалено чувствителна кожа на главата все още не е повод да смятате, че имате пърхот.

Мазен Пърхот

Но ако два дни след последното измиване на косата с шампоан раменете ви са покрити с бял прах, а по главата си усещате непоносим сърбеж, това означава, че страдате от сух пърхот.

Ако два дни след измиването на косата тя става мазна, а след още два дни раменете ви са покрити с пърхот, страдате от мазната му форма. Използвайте лечебни шампоани срещу пърхот.

За да помогнете на косата си, забравете за сешоара поне за известно време. През пролетта, когато организмът изпитва нужда от витамини и минерали, може да ви сполети косопад.

Това няма нищо общо с истинския косопад, но трябва да реагирате веднага. Хранете се пълноценно, яжте повече зеленчуци, плодове и риба и масажирайте кожата на главата си.

Това подобрява кръвообращението и не само че ще подобри гъстотата на косата ви, но и ще я направи по-лъскава. В студените месеци кръвоносните съдове на кожата на главата се свива, а мастните жлези работят като луди.

В резултат косата изглежда така, сякаш не сте я мили поне две седмици. Често за това е виновна и липсата на витамини. Наблегнете на приема на витамин А и витамин С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати