ezine.bg»Статии»Красота»Маникюр и Педикюр»Биотинът подсилва чупливите нокти

Биотинът подсилва чупливите нокти

Биотинът подсилва чупливите нокти

Приблизително всяка пета жена страда от слаби и чупливи нокти. Причина за крехкостта на ноктите можем да открием в заобикалящата ни среда, липсата на здравословоно хранене или пък в наскоро проведени медицински процедури.

Вие обаче може да ги подсилите само с няколко стъпки:

1. Осигурете си ежедневна добавка на витамин В7 (биотин). Това вещество, известно още и с имената „коензим R“ и „витамин Н“, има доказана полза в подсилването на ноктите. Алтернативен начин да набавите достатъчно количество биотин в организма е като консумирате храни, богати на тази съставка. Такива храни са маруля, моркови, бадеми, краставици, карфиол, лук и зеле.

2. Втривайте масла или кремове за подсилване на ноктите както около слабите плочки, така и около кожичките. Използвайте разтвор, който съдържа протеини. Масажирането на зоните с подходящата козметика стимулира кръвообръщението и подпомага растежа. Тази процедура трябва да се прилага по няколко пъти в седмицата.

Биотинът подсилва чупливите нокти

3. Сложете укрепващ и възстановяващ лак за нокти.

4. Чиститете лака (подсилващ или обикновен) с лакочистител, който не съдържа ацетон. Ацетонът изсушава ноктите и ги прави крехки и чупливи.

5. Въздържайте се от гризане на ноктите, тъй като това предизвиква наранявания на структурата на плочката и не им позволява да растат силни и здрави.

6. Задължително носете ръкавици, докато почиствате вкъщи. Силните химикали също изсушават вашите ръце, правят ноктите слаби и лесно чупливи. Химикалите са изключително вредни и за кожичките.

Ако имате лесно чупливи нокти ги поддържайте къси, така ще ги предпазите от нежелани счупвания.

Биотиновата добавка не е подходяща за бременни жени. Препоръчителната доза за възрастни е 25 микро грама за мъже и 30 за жени. Консултирайте се с лекар, ако смятате, че чупливостта на ноктите ви се дължи на някакво сериозно заболяване. Псориазис, болестта на Рейно, както и проблеми с белите дробове също могат да допринесат за слабостта на ноктите ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати