ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Топ 3 съвета за здрава коса

Топ 3 съвета за здрава коса

Коса

Необходимо е да обръщате внимание на три основни неща, за да имате силна и красива коса – добро здраве, грижа за чистотата и разумно използване на козметиката.

1. Адекватна диета.

Растежът на косата зависи най-вече от вашето ежедневно меню. Най-разпространеният проблем сред жените е диета, бедна на желязо, която „помага“ на косите ви да падат по-често. Причина за загубата на коса е твърде малкото количество желязо в кръвта, която можете без да искате да си докарате, ако не консумирате достатъчно месо, яйца, зърнени храни, грах или бобени растения.

Пресните зеленчуци и плодове също трябва да присъстват задължително в храненето ви, тъй като съдържащият се в тях витамин С позволява на тялото да усвоява по-лесно желязото.

2. Подстригване.

Въпреки, че подстригването не е гаранция за здравината на косата, ще бъде по-лесно да поддържате прическата си чиста - без цъфтежи и накъсани косми. Редовните подстрижки не карат косата да расте по-бързо или пък да бъде по-силна, но пък изчистват косъма от излишните краища.

Здрава Коса

3. Използвайте разумно бои и преси.

Въпреки природната здравина на косата ви и способността й да преживява много „злоупотреби“, все пак в определени случаи тя може да бъде трайно увредена от прекаленото или некачественото третиране с преси и сешоари, от изсветлявания и други боядисвания. Начините за „разкрасяване“ на косата са различни при различните дами.

Помнете, че кожата на скалпа е много чувствителен към боядисването, тя може да се възпали, дори подуе. За да предотвратите такива състояния никога не забравяйте да тествате боята върху кожата на ръката си. Ако намазаната зона се зачерви и подуе, в никакъв случай не използвайте продукта върху скалпа.

Има доста жени, които изсветляват косите си с перхидрол. Прекаленото използване на окислителя може да доведе до накъсване и изтъняване на косата, до образуването на двойни връхчета. Ето защо бъдете изключително внимателни с честата употреба на противопоказни за скалпа и косата козметични аксесоари.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivona
Ivona
11.05.2014 21:07
супер :D
0
0