Добрият сън е най-добрата разкрасителна процедура

Добрият сън е най-добрата разкрасителна процедура

Изглежда, че съветът на мама се оказва верен – за да изглеждате превъзходно, наспете се хубаво. До такива изводи стигна и наскоро проведено проучване, публикувано в British Medical Journal.

Хората, които спят по 8 часа, изглеждат здрави, по-отпочинали и по-привлекателни от тези, които по цяла нощ будуват. Това твърди ученът Джон Акселсън от Каролинския институт в Швеция.

„Според изследването сънят и начинът, по който спим, оказва влияние на възприемането и отношението на другите към вас“, казва Акселсън.

Хората често се подлагат на какви ли не разкрасяващи процедури, за да изглеждат „събудени“ и освежени - фактори за по-високо самочувствие. Но в дългосрочен план, доброто наспиване ще постигне същите естетически резултати.

„Сънят е най-доброто разкрасително средство, което можем да си приложим“, категоричен е Алексън.

Добрият сън е най-добрата разкрасителна процедура

Учените са изследвали 23–ма души, на възраст 18-31 години. След 8 часов сън те ги снимали. Фотографиите били направени между 2 и 3 ч. следобяд в добре осветена стая, с определено разстояние между лицата и камерата.

На следващата нощ, същите тези хора спали 5 часа. След което учените отново им направили снимка в същия времеви отрязък, стая и осветление.

По време на двете фотографски сесии участниците не носели грим, носели косите си свободно, били облечени по един и същи начин.

65 наблюдатели били помолени да оценят снимките, без да знаят кой колко е спал. Както се очаквало – те оценили недоспалите хора, като нездрави, по-непривлекателни и по-уморено изглеждащи, в сравнение с добре наспалите се хора.

Изследването доказало още, че от съня зависи и как хората оценяват вашето здраве и надеждност. Освен това хората, които не се наспиват достатъчно, са по-уязвими към затлъстяване. Добрият сън подобрява и паметта.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати