Как да познаем оригиналния парфюм

Аромат на Парфюм

От времето на първия парфюм чак до деветнадесети век благовонията са били привилегия на елита и на аристокрацията, признак за богатство и разкош.

В древността ароматите са стрували често по-скъпо от златото и скъпоценните камъни. Днес за производството на качествен парфюм се използва висококачествена суровина.

Съвременните аромати включват натурални и синтетични компоненти. Колкото е по-скъп един парфюм, толкова повече натурални компоненти съдържа.

Към тези натурални продукти се отнасят мускус, амбър, масла от роза, жасмин, мимоза и теменужка. За получаването например на един килограм жасмин са необходими осем хиляди цвята. А за производството на един литър етерично масло от жасмин са необходими седемстотин и петдесет килограма цветя.

Парфюм

Жасминът се събира на ръка преди изгрев слънце, тъй като росата и слънцето могат да развалят скъпите бели цветя. Добрите събирачи на жасмин успяват да наберат до седемстотин грама на час. Жасминът влиза в прочутия парфюм Шанел номер пет.

Нероли, а другояче казано, масло от цветята на портокал, е много скъпо – за да се получат осемстотин милилитра етерично масло, трябва да се преработи един тон пресни листенца.

За розовото масло трябват още повече цветчета – един литър масло се получава от пет тона цвят. През двадесети век козметичната индустрия с гигантски крачки започва усвояването на синтетичните аромати.

През 1926 г. химици създават веществото екзалтон, което мирише като мускус и така вече не се налагало да се избиват елени заради ценната съставка.

За да копира парфюм, производителят на фалшификати налучква част от веществата, които се съдържат в оригиналната ароматна композиция. Разгледайте опаковката на парфюма – тя поне малко се различава от оригиналната.

Оригиналните парфюми траят много дълго и ароматът им остава часове по кожата ви. Средно скъпите парфюми оставят аромата си до девет часа върху човешката кожа.

Ако при пръскането на парфюма усещате силна миризма на спирт, най-вероятно са ви пробутали менте. А ако цената на парфюма е поне два пъти по-евтина от тази на оригиналния, значи фалшификатът е във вашите ръце.

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
зара
зара
12.04.2014 10:17
Е, то като се изръсиш куп пари ,иди после установявай ,че аромата изфирясва !.....
2
0