ezine.bg»Статии»Красота»Специалисти алармират: Няма безопасен тен!

Специалисти алармират: Няма безопасен тен!

Тен
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

С идването на първите слънчеви дни специалистите предупреждават: внимавайте с излагането на слънчеви лъчи! И допълват старото правило, което мнозина днес забравят: "Няма безопасен тен! ".

Дозата слънчеви лъчи, която всеки човек може да поеме без риск, е лимитирана. 80 процента от нея вземаме, докато навършим 18 години.

След тази възраст трябва да се възползваме много разумно от онова, което ни остава, защото често прехвърляме дозата. А последиците може да са наистина фатални. Естественият защитен чадър на кожата се стопява през зимата. Първите по-силни лъчи през пролетта я заварват чувствителна и уязвима.

"Потъмняването е защитна реакция на кожата, с която тя се пази от слънчевата радиация. Години наред се смяташе, че да си тъмен, означава да си здрав. Това изобщо не е така", разяснява д-р Христо Милков пред "Уикенд".

В последните 20 години се забелязва значително увеличаване на туморите по кожата и на най-злокачествения от тях - меланома.

Едно изгаряне до мехури в детството нарушава завинаги кожната бариера и ни прави по-чувствителни и беззащитни от UV лъчите.

Специалисти алармират: Няма безопасен тен!

Заможните жени шест пъти по-често развиват рак на кожата в сравнение с по-бедните, които нямат средства за посещение на солариуми, сочи американско проучване.

А в районите с умерен климат, какъвто е и у нас, меланомът е 3 пъти по-чест. Слънчевата радиация прониква и през дрехите, затова е нужна защита.

За града фактор 20 е достатъчен, но кремът предпазва както от В така и от А-лъчите. Затова повечето качествени дневни хидратиращи кремове съдържат този фактор. Той не позволява да добием тен и е изчислен така, че да ни пази от лъчите, ако сме около час на открито.

За почивка или излет защитата трябва да е по-висока, да се слага достатъчно количество и да се маже на всеки 2 часа.

"Ултравиолетовата радиация се увеличава с 4% на всеки 300 метра надморска височина. В планината на 1000 метра надморска височина UV лъчите са с 20% повече, а на 2000 метра – с 40 на сто в плюс. Натоварването на кожата е сериозно и задължително трябва да се сложи крем с максималния фактор 50+", уточнява доктор Милков.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
анонимник
анонимник
20.02.2013 11:11
Това да не е някаква рекламна кампания на слънцезащитните масла? Ранна пролет, през деня в града да се мажа с фактор 20 защото ме фащало през дрехите... някой плаче за усмирителна риза.
1
0