Козметиката съдържа и опасни съставки

Козметиката съдържа и опасни съставки

Колкото и скъпа да е козметиката, която ползвате, тя в никакъв случай не е абсолютно полезна. Трябва да помните, че във всяка козметика се съдържат и вредни съставки, които могат да бъдат опасни.

Ланолинът е мастноподобно вещество и се добива от подкожната мазнина на овцете. Ланолинът се използва от много дълго време в козметиката, тъй като притежава омекотяващо действие. Опасността му обаче се крие в това, че може да предизвика алергии. Поради тази причина не се препоръчва на бременни жени и малки деца.

Алкохолът в козметиката има недоброто свойство да изсушава горния слой на кожата. В отговор на това тя започва да синтезира повече мазнина. В този случай се получава антиефект - вместо кожният проблем да се отстрани, кожата се уврежда още повече.

Освен това при натрупването на мазнина по лицето съществува риск от бактериални инфекции. Също така алкохолът може да причини зачервяване или появата на кафяви петна.

Минералните масла, подобно на силиконите, образуват повърхностен филм върху кожата и по този начин блокират порите. Тоест кожата спира да диша. Освен това тя спира и да отделя вредните токсини. Излишно е да уточняваме, че това не е полезно за кожата, нали? !

Козметичните продукти на базата на минералните масла ускоряват процесите на стареене на кожата, като спомагат за образуването на свободни радикали.

Сърфактантите се използват при производството на пяна в шампоани, душ-гелове, пяна за вана. Тези химични вещества обаче могат да предизвикват раздразнение и зачервяване на кожата.

Козметиката съдържа и опасни съставки

Когато се комбинират с други химични вещества, образуват нитрозамини. Те са високо канцерогенни. Най-вече за малки деца и бебета се препоръчват козметични продукти с естествени пенители, извлечени от растения. Едно от тях е масло от кокосов орех или пшеница.

Емулгаторите са вещества, които се използват като сгъстяващи агенти. Те могат да предизвикват обриви по кожата. Образуват и канцерогенните нитрозамини. Съществуват научни предположения, които все още не са доказани, че продължителната употреба на продукти, съдържащи синтетични емулгатори, води до повишен риск от рак на черния дроб и бъбреците.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати