Френска хидротерапия срещу целулит

Френска хидротерапия срещу целулит

Освен че е задължително условие да пием вода, за да живеем, водата има много ценно свойство – тя лекува, особено ако е минерална. Хидротерапията е възникнала преди много векове.

С лечебни цели водата е използвана в Древен Египет, Индия, Вавилон и други антични цивилизации. За лечение на болести е използвал вода Хипократ.

В Рим лечението с термални източници е било широко разпространено. Римските бани са били място за лечение на много болести, не просто място за къпане и светски клюки.

През деветнадесети век лечението с вода било признато от официалната медицина и така се появили много балнеокурорти, където се лекували аристократите.

Френска хидротерапия срещу целулит

Тогава се появила процедурата, известна като френски душ или душът на Шарко, по името на Жан Мартен Шарко, който се смята за баща на това изобретение.

Жан Матен Шарко бил талантлив изследовател, невропатолог и психиатър и изобретил тази процедура за лечение на болести на централната нервна система.

Днес този душ се използва най-вече с козметична цел, като средство за борба с целулита и излишните килограми. Процедурата не е сложна, но трябва да се извършва от специалист.

Разстоянието от пациента до душа не трябва да е по-малко от три метра. Първоначално водната струя е като ветрило и облива пациента от главата до краката – първо отзад, а след това и отпред – по два пъти.

След това струята става компактна и се насочва върху задната част на краката, гърба, ръцете и ханша, след това пациентът се обръща с лице към водата и струята се насочва отгоре надолу, като завършва с кръгов масаж на корема.

Въздействието върху организма се осъществява с две струи – студена – около двадесет градуса, и гореща – до четиридесет градуса. Цялата процедура трае около две до пет минути.

Този душ подобрява работата на кръвоносната и лимфна система, тъканите се насищат с кислород и по-добре усвояват хранителните вещества, които постъпват в организма.

Обмяната на веществата се нормализира, а възпалителните процеси се неутрализират. Душът на Шарко извлича токсините и шлаките от организма и разгражда мазнините и целулита.

Душът на Шарко е забранен по време на бременност, при хипертония и сърдечни заболявания, както и при хора с разширени вени. Пациенти с кожни заболявания не могат да бъдат подлагани на тази процедура.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати